Clicky

ORA MAGICA DUPĂ NAȘTERE: DE CE PRIMELE 60 DE MINUTE SUNT ATÂT DE IMPORTANTE?

Nu mai sunt vremurile în care un nou-născut era arătat mamei sale de departe și adus doar la alaptat in salonul lauzelor. Nici măcar separarea pentru câteva minute nu mai este aprobată de unii medici, iar OMS remarcă importanța contactului piele pe piele imediat după naștere.

De ce este atât de important ca mama și copilul să petreacă prima oră împreună? Ce inseamna ora magica după naștere, de ce se mai numeste “ora de aur” și de ce este atat de importanta?

Ora magica sunt primele 60 de minute după naștere, când copilul nou-nascut este pus pe burta mamei, acoperit cu o păturică și lăsăti să ia contact si sa se simta unul pe celalalt. Acesta este „declanșatorul” maternității atât la nivel psihologic, cât și hormonal. Contactul piele pe piele reduce producția de adrenalină a femeii după naștere. Nivelul său scade – și se lansează sinteza altor „hormoni de maternitate”: prolactina și oxitocina. Unul este responsabil de lactație, celălalt de contracțiile uterine.

Există și un moment psiho-emoțional: mamele cărora le sunt pusi bebelușii pe burtă după naștere răspund mai bine la nevoile copilului și sunt conștiente de maternitatea lor.

Ce se întâmplă cu copilul în acest moment?

Si pentru el, ora magica este la fel de importantă. Nașterea este un stres enorm si pentru un copil. În primele minute, corpul se adaptează. Are loc amprentarea: imprimarea imaginii mamei în minte.

Lăsând copilul pe burta mamei, il ajutăm in acest proces. Nou-născuții au o termoreglare slabă, iar sub paturica, pe corpul cald al mamei, se încălzește și se calmează. Bătăile inimii și respirația devin ritmate, iar bebelusul se adaptează lin unui mediu nou si inca strain pentru el.

După 10-15 minute, după ce s-a odihnit, bebelușul își ridică capul și începe să caute intuitiv sânul. Astfel, este lansat mecanismul de alaptare.

Prima examinare de către un neonatolog trebuie sa se efectueze pe abdomenul mamei. Copilul stă întins, ca și cum ar strânge-o cu mâinile, capul este întors într-o parte. Fără să întoarcă bebelusul, medicul ascultă bătăile inimii și plămânii, se uită la culoarea pielii. Sarcina principală este să evaluăm că totul este în regulă și că putem lăsa în siguranță copilul cu mama lui. Măsurarea înălțimii și a greutății, masajul – toate acestea pot aștepta.

În ceea ce privește mama, medicul obstetrician-ginecolog îi monitorizează starea: dacă placenta a fost eliminata, dacă pierderea de sânge este mare, dacă tensiunea arteriala a scazut.

Dacă o femeie vrea să se odihnească, nu vse va insista asupra orei magice, doar daca ea isi doreste aceasta.

Este posibilă ora de aur după o operație de cezariană?

O oră întreagă nu va fi posibil, dar cateva minute – da. Până când cordonul ombilical al copilului inca pulseaza, acesta poate fi pus pe mama lui. Iar dacă tatal este prezent la astfel de nașteri, copilul ii este adesea dat lui. În această oră, tatăl stă într-un fotoliu și în același mod, piele-pe-piele, ține copilul sub pătură, iar mama stă întinsă în apropiere.

În ce situații nu este respectată regula orei magice la naștere?

Ori de câte ori există un risc pentru mamă sau nou-născut. De exemplu:

  • Copilul este nascut prematur

  • Dacă nașterea are loc înainte de 37 de săptămâni, copilul trebuie tratat și încălzit in incubator. Il putem pune pe mamica, dar nu pentru mult timp.

  • Copii cu greutate mica, până la 2,5 kg, conform ecografiei înainte de naștere. Si acesti copii isi regleaza greu temperatura, de aceea trebuie să fie examinați și îmbrăcați rapid.

  • Cu insuficienta respiratorie. Dacă nou-născutul are respirație rapidă, dificultăți de respirație, poate fi necesară resuscitarea.

  • Complicații. Dacă apar complicații din partea mamei sau dacă este prea obosită în timpul nașterii.

Cat de grav este dacă ora magica nu a avut loc dintr-un motiv oarecare?

În secolul trecut, mamele și bunicile noastre nu aveau o astfel de practică, iar procesele hormonale și psihologice se declansau de la sine. Cu siguranță, atat pentru mama, cat si pentru copil, ora magica este minunata si benefica. Mama trece printr-o stare dificilă a nașterii și are dreptul să primească acest hormon al fericirii, să îmbrățișeze copilul, să stea cu el, fără a se despărți chiar din primele minute. Cred că este pur și simplu inuman să despărțim mama și copilul dacă nu există o nevoie urgentă.

Chiar dacă într-o maternitate nu se practică ora magica, incercati sa negociați, insistați ușor – dacă nu pentru o oră, măcar pentru o perioada mai scurta. Nu există nicio lege care să interzică cele 60 de minute de aur. Și nu există astfel de proceduri care ar necesita o separare urgentă a mamei de copil, dacă totul este în regulă.

Distribuie
post-img
Prev post

ROLUL RADIOLOGIEI INTERVENTIONALE IN ONCOLOGIE

Next post

5 TRUCURI EFICIENTE DE A DESFUNDA NASUL

post-img