Clicky

NU ESTE COMPUTERUL DE VINA! CE OBICEIURI PROASTE NE STRICĂ VEDEREA?

Cum ne afectează stilul nostru de viață sănătatea ochilor? Mitul lecturii nocturne și al miopiei a fost deja dezmințit. La fel și influența teribilă a calculatoarelor. Totuși, ce poate duce cu adevărat la probleme de vedere?

Experții au identificat trei obiceiuri proaste principale care duc la probleme de sănătate, care la rândul lor, pot provoca boli oculare.

Un anumit stil de viață duce adesea la boli sistemice, precum diabetul zaharat sau hipertensiunea arterială, care afectează și mai mult vederea.

  1. Obiceiurile alimentare

Comportamentul alimentar incorect: porții mari, gustări dese, alimente cu indice glicemic ridicat și grăsimi trans – împreună cu puțină activitate fizică duc la obezitate, iar apoi la diabet de tip 2. Nivelul ridicat de zahăr din sânge este periculos, deoarece dăunează vaselor de sânge din retină. Se umflă, încep să curgă lichid sau se înfundă. Aceasta se numește retinopatie diabetică. Boala, fără ambiguitate, afectează vederea și, în caz de progresie, o persoană poate orbi.

Consumul excesiv de sare, fumatul și stresul constant, mai ales la bărbați, sunt adesea cauza hipertensiunii arteriale. Apoi apar modificări în vase, care se reflectă în fundus. Faptul este că, odată cu creșterea tensiunii, microcirculația sângelui în vasele retinei este perturbată. Cu modificări patologice în structura sa, se dezvoltă retinopatia hipertensivă. Apare de obicei la persoanele care nu-si controlează tensiunea arterială. Boala este periculoasă pentru că îți poți pierde inevitabil vederea. Prin urmare, este foarte important să monitorizați presiunea, să ajustați dieta și să găsiți modalități de a depăși stresul.

  1. Fumatul

S-a dovedit științific că fumatul și alcoolul afectează formarea sau dezvoltarea cataractei, precum și degenerescența maculară a retinei legată de vârstă.

Degenerescența maculară legată de vârstă este o boală a regiunii catarale a ochiului. Datorită maculei (o zonă în centrul retinei), citim, scriem și suntem capabili să distingem culorile. În cazul formei uscate de degenerescență maculară, câmpul vizual central este afectat, iar în cazul formei umede, dacă este lăsată netratată, pierderea completă a vederii. Prin urmare, este recomandabil ca o persoană care suferă de această boală să renunțe la fumat și la consumul de alcool. Și, de asemenea, urmați o dietă bogată în acizi grași și vitamine liposolubile A, B, D, E.

Dependența de țigări are un efect dăunător asupra cristalinului ochiului. Funcția sa principală este de a transmite și refracta razele de lumină, deci trebuie să fie transparentă și elastică. Această proprietate permite cristalinului să-și schimbe rapid forma pentru a oferi o vedere bună la distanțe diferite. Cu toate acestea, din cauza efectelor nicotinei și ale diverselor gudroane conținute în țigări, această proprietate se pierde mult mai repede și, ca urmare, se dezvoltă cataracta. Din păcate, încetosarea cristalinului este un proces ireversibil. În afară de boală, duce la pierderea vederii.

  1. Alcoolul

În retinopatia diabetică și hipertensivă, alcoolul și fumatul ar trebui abandonate, pentru că astfel de obiceiuri pot duce la orbire. Aceasta nu este doar o chestiune de vedere, ci și de viață.

Efectul negativ al băuturilor alcoolice se explică prin faptul că acestea perturbă circulația sângelui în ochi, ingustând vasele de sânge. Ca urmare, oxigenul intră mai rău în organe, mușchii se încordează, vasele de sânge suferă și vederea scade.

În plus, alcoolul deshidratează organismul, iar utilizarea lui regulată devine unul dintre factorii de dezvoltare a sindromului de ochi uscat. Dozele mari de băuturi tari pot provoca și ambliopie toxică – o deteriorare semnificativă a vederii din cauza expunerii la substanțe toxice.

După operația la ochi, alcoolul și fumatul sunt, de obicei, interzise timp de două săptămâni, deoarece acest lucru întârzie timpul de vindecare, reduce efectul antibioticelor și crește riscul de inflamație.

Adevăratul impact al computerelor asupra vederii copiilor

Într-adevăr, a petrece mult timp în lumea virtuală este un obicei prost. De ce? Pentru că din această cauză, copilul nu iese aproape deloc afara. Studiile au demonstrat importanța luminii solare pentru dezvoltarea globului ocular. Copiii care merg afară și stau cat mai mult la soare, au sanse mult mai mici să dezvolte miopie.

Așadar, miopia apare nu pentru că cei mici stau la calculator și își concentrează vederea de aproape, ci pentru că petrec acest timp în interior și retina lor primește mai puține radiații ultraviolete. Aceasta nu produce melatonină și dopamină, care inhibă alungirea globului ocular (cauza miopiei). La adulti, această regulă nu mai functionează. Prin urmare, este important să nu lasati copilul să stea prea mult în cameră la computer sau tableta, ci sa-l scoateti la joaca in parc.

Scăpați de dependențe, urmați regulile unui stil de viață sănătos, vizitați la timp un medic oftalmolog și bucurați-vă de o vedere frumoasă mulți ani.

Distribuie
post-img
Prev post

CAT ESTE DE IMPORTANTA OPERATIA DE RINOPLASTIE

Next post

DE CE MÂNCĂM CÂND NU NE ESTE FOAME ȘI CUM SĂ SCĂPĂM DE ACEST OBICEI

post-img