Clicky

Neuropatia diabetică

Neuropatia diabetică

Neuropatia diabetică este un tip de afectare nervoasă ce poate apărea dacă suferiți de diabet. Nivelul crescut al glicemiei poate leza nervii din întreg corpul. Neuropatia diabetică lezează cel mai frecvent nervii de la nivelul membrelor inferioare.
Orice persoană cu diabet poate dezvolta neuropatie, însă prezența următorilor factori de risc poate crește semnificativ șansele de a suferi de această afecțiune:
Controlul deficitar al glicemiei – Glicemia necontrolată crește riscul de orice complicație diabetică, inclusiv de afectare nervoasă.
Vechimea diabetului – Riscul de neuropatie diabetică crește odată cu perioada de la debutul diabetului, în special dacă glicemia dumneavoastră nu este bine controlată.
Boli renale – Diabetul poate cauza afecțiuni renale. Leziunile renale permit toxinelor să pătrundă în fluxul sanguin fapt ce determină leziuni nervoase.
Supraponderalitatea – Un indice de masă corporală (IMC) mai mare de 25 crește riscul de neuropatie diabetică.
Fumatul – Fumatul îngustează vasele de sânge și reduce elasticitatea pereților arteriali, reducând astfel fluxul sanguin în picioare. În acest fel, rănile se vindecă mai greu și apar leziuni ale nervilor periferici.
De regulă, medicul diagnostichează neuropatia diabetică prin efectuarea unei examinări și revizuirea atentă a simptomelor și istoricului dumneavoastră medical.
Medicul vă va verifica:
Forța și tonusul muscular general
Reflexele tendoanelor
Sensibilitatea la atingere și vibrație
De asemenea, cu ocazia controalelor periodice, medicul poate verifica picioarele pentru a depista eventualele inflamații, piele crăpată, bășici și probleme osteo-articulare. Asociația Americană de Diabet recomandă ca toate persoanele cu diabet să beneficieze de un consult amănunțit al picioarelor cel puțin o dată pe an.
Controlul glicemiei
Folosiți un glucometru de uz casnic pentru a vă verifica glicemia și asigurați-vă că aceasta este în limitele normale. Este important să faceți acest lucru conform unui orar stabilit cu medicul diabetolog.
Sursa: Neuropatia.ro

 

Distribuie
post-img
Prev post

Cozonac pufos, după o rețetă veche de aproape 90 de ani

Next post

VREAU SA STII!

post-img