Clicky

NEOPLASM PULMONAR, BOALA CARE NU DOARE, DAR CARE POATE SĂ FIE FATALĂ

Un sfert dintre pacienţii care şi-au făcut bronhoscopii la Spitalul Județean Arad au fost diagnosticaţi cu neoplasm pulmonar. Procentul este enorm și îngrijorător!

Avertismentul a fost făcut, recent, de medicii pneumologi din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad. Aceștia au tras un semnal de alarmă cu privire la numărul mare de pacienţi diagnosticaţi cu neoplasm pulmonar,

Medicii specialişti arădeni spun că doar de la începutul acestui an din 120 de pacienţi care şi-au făcut bronhoscopii în spital, 30 au fost diagnosticaţi cu neoplasm pulmonar.

Reprezentanţii SCJU au declarat că pentru a se depista afecţiunile pulmonare în stadii incipiente se recomandă examinările periodice, pentru că „plămânii au puţini receptori ai durerii, iar simptomele apar, adeseori, în stadii avansate ale bolii”.

Pentru diagnosticarea unei afecţiuni pulmonare, în urma consultului de specialitate pacientul va fi investigat prin efectuarea unei endoscopii bronşice. În cazul în care este depistat un ţesut pulmonar suspect, atunci acesta poate fi extras pe parcursul bronhoscopiei, prin utilizarea unei sonde speciale, anume crio-sondă, cu ajutorul căreia ţesutul pulmonar suspect este îngheţat şi mai apoi extras. Sonda utilizată foloseşte dioxid de azot care produce o scădere bruscă de temperatură de până la -89 de grade Celsius. Procedura este indicată atât pentru diagnosticarea corectă a neoplasmului pulmonar, dar şi pentru eliberarea căilor respiratorii prin extirparea tumorilor formate”, a explicat dr. Erika Repolski, medic primar pneumologie, potrivit Agerpres.

Potrivit medicului, pentru criobiopsie, sonda este introdusă printr-un canal al bronhoscopului şi poate ajunge mai uşor la leziunea suspectă comparativ cu pensele de biopsie, mai ales dacă leziunea este localizată în periferia plămânului. Totodată, probele recoltate sunt mult mai mari şi cu mai puţine artefacte obţinându-se astfel un diagnostic precis.

Ce este neoplasmul bronhopulmonar?

Neoplasmul bronhopulmonar sau cancerul bronhopulmonar este cel mai frecvent tip de neoplazie. Poate afecta țesutul pulmonar, bronhiile sau ambele structuri. Factorul de risc major este fumatul. Pe lângă acesta, alte particule din aerul ambiant sunt considerate a avea, în timp, același efect (exemplu: azbest, radon, arsenic, acizi, hidrocarburi, nichel).

Semne care te trimit urgent la medic:

1.dureri în zona pieptului;

2.respiraţie greoaie;

3.tuse prelungită (uneori cu sânge);

4.voce răguşită;

5.infecţii pulmonare dese;

6.lipsa poftei de mâncare însoţită de pierdere rapidă în greutate.

Însă, chiar și dacă nu apar simptome, specialiștii le recomandă oamenilor să se testeze periodic, pentru ca această afecțiune să poată să fie identificată din fază incipientă.

Distribuie
post-img
Prev post

ȘTII CARE SUNT CAUZELE MÂNCATULUI PE FOND EMOȚIONAL?

Next post

CRUȘINUL, BENEFICII ȘI CONTRAINDICAȚII

post-img