Clicky

NAUTUL

Medicii afirma ca sănătatea începe cu o dietă echilibrată, care nu este completă fără leguminoase. Ele oferă organismului necesarul de proteine ​​vegetale și o senzație de sațietate. Cele mai populare leguminoase din țară sunt fasolea și mazărea. Iar din ce in ce mai des se găsește năutul pe rafturile magazinelor. De ce ar trebui sa includem nautul în dieta noastra?

Nautul conține o cantitate mare de fibre, astfel încât utilizarea sa contribuie la curățarea delicată a intestinelor de impurități și toxine. Fibrele vegetale, care se găsesc în năut au un efect benefic asupra funcției intestinale. Dacă incepeți sa-l consumati, atunci nu veti mai avea probleme cu scaunul.

Este important de reținut că fibra din năut este în mare parte solubilă, adică se amestecă cu apa și formează o substanță asemănătoare gelului în tractul digestiv. Acest tip de fibre asigură scaune regulate, susțin bacteriile sănătoase și previne creșterea excesivă a celor nesănătoase. Astfel, riscul de a dezvolta sindrom de colon iritabil și cancer de colon este redus. Celuloza solubilă și sitosterolul din năut ajută la scăderea trigliceridelor și a colesterolului LDL „rău”.

Produsul contine si vitamine B, in special B2. Dintre minerale, conține calciu, potasiu și magneziu, care au un efect benefic asupra funcționării mușchiului inimii și reglează nivelul zahărului din sânge.

Nautul este foarte bun pentru femei. El controlează conținutul de sodiu din sânge și menține tensiunea arterială normală. Aceste proprietăți vor fi relevante pentru femeile care pierd estrogen în timpul menopauzei. El atenuează sindromul premenstrual – totul datorită conținutului ridicat de fier din compoziție. De asemenea, acest produs are un efect pozitiv asupra sistemului reproducător feminin și, în absența contraindicațiilor, este recomandat mamelor însărcinate.

Nucul conține omega-3 și 6, precum și vitamina E, care are un efect pozitiv asupra stării pielii, părului și unghiilor. Datorită abilității sale puternice antioxidante, ajută femeile să-si mențină tinerețea, frumusețea și armonia.

Ca gustare, gătit și făcut piure, năutul poate fi dat copiilor de la vârsta de un an și jumătate. Acest lucru trebuie făcut în porțiuni microscopice pentru a observa în timp o posibilă reacție alergică. Pentru copiii mai mari, nautul poate fi inclus în dieta zilnică atunci când copilul nu are contraindicații individuale.

În plus, năutul susține si ajuta funcția inimii și poate scădea nivelul colesterolului „rău”. Toate datorită mineralelor pe care le contine. Aceste leguminoase conțin și fibre prebiotice care hrănesc bacteriile de care intestinul tău are nevoie.

La fel ca majoritatea leguminoaselor, năutul este bogat în carbohidrați și proteine. Carbohidrații din compoziția sa sunt considerați complexi, deoarece organismul absoarbe produsul destul de lent, iar sângele este treptat saturat cu glucoză. Proteina este ușor digerabilă și de înaltă calitate, deci poate fi chiar comparată cu proteinele unor produse din carne și pasăre.

Este un aliment bun pentru vegani. Dacă nu consumați proteine ​​animale, acordați o atenție deosebită năutului, deoarece unele studii au arătat că proteinele din năut au o calitate mult mai bună decât în ​​alte tipuri de leguminoase. Aceasta se datorează faptului că el conține aproape toți aminoacizii esențiali, cu excepția metioninei.

Dacă nu doar controlul greutății este important pentru tine, ci și o investiție în sănătatea ta, cumpără un pachet de naut. Un studiu a constatat că persoanele care au mâncat 728 de grame de năut pe săptămână au experimentat o scădere a nivelului de insulină, un factor important în controlul zahărului din sânge. Nautul nu numai că are un indice glicemic scăzut, dar ajută și la reglarea ratei cu care glicemia crește după masă.

Nautul are o listă întreagă de proprietăți utile:

  • curăța organismului de toxine;

  • hraneste mușchii și articulațiile;

  • întărireste pereții vaselor de sânge;

  • îmbunătățeste procesul de digestie;

  • stabilizeaza metabolismului;

  • ajuta în diabetul zaharat

Nu este deloc greu să pregătesti o mâncare din năut. Pentru cei care nu știu, hummus-ul este un piure de năut. Pentru a-l pregăti, trebuie să înmuiați năutul peste noapte în apă rece. A doua zi, ar trebui să fie fiert câteva ore până când bobul este moale. Apoi, trebuie să scurgeți excesul de lichid, lăsând aproximativ un pahar, adăugați ulei de măsline și bateți totul cu un blender până la omogenizare. După aceea trebuie să adăugați o pastă de semințe de susan (se numește tahini), suc de lămâie, boia de ardei și sa amestecați.

Contraindicatii

Nautul creste productia de gaze in intestine si poate provoca disconfort si greutate in stomac. Prin urmare, pentru cei care au probleme digestive, acest produs trebuie consumat în cantități minime. De asemenea, nautul nu este recomandat celor cu ulcere, cistite, guts și tromboflebita.

 

 

Distribuie
post-img
Prev post

VITAMINE HIDROSOLUBILE SI LIPOSOLUBILE: DR. OANA CIUHUREANU - MEDIC NUTRITIONIST

Next post

HERPESUL - MAI PERICULOS DECÂT PARE

post-img