Clicky

NAȘTEREA NATURALĂ VS NAȘTEREA PRIN CEZARIANĂ

România se află pe primele locuri în UE, alături de Bulgaria și de Cipru, în privința nașterilor prin cezariană. La capătul opus, cele mai puține nașteri prin cezariană au loc în Finlanda, Suedia și Estonia.

Acestea sunt date oficiale anunțate de Oficiul European de Statistică, Eurostat, care nu oferă și explicații suplimentare privind cauzele care stau la baza acestei statistici. Preferă româncele să nască prin cezariană, suferă ele de afecțiuni incompatibile cu nașterea naturală sau cezariana este o alternativă mai promovată la noi în țară? Nu avem răspuns la aceste întrebări, însă vom încerca în cele ce urmează să venem prin ce se particularizează cele două nașteri.

În primul rând, pe întreaga perioadă a sarcinii, viitoare mămică trebuie să se pregătească pentru naștere, naturală sau prin cezariană, atât prin afectuarea unor analize, cât și prin a obține cât mai multe informații de de medicul ginecolog sau în urma participării la cursuri pe această temă.

Pe urmă, gravida trebuie să-și pregătească un bagaj pentru naștere, care să cuprindă acte, dosarul medical, obiecte de îngrijire personală, halat, papuci, tampoane, scutece pentru bebeluș.

Nașterea naturală

Nașterea naturală face parte din viață, este un proces fiziologic prin care de mii de ani femeile aduc pe lume copii. După o perioadă de sarcină de 38-42 de săptămâni, apare travaliul care anunță că momentul nașterii a sosit.

Travaliul diferă de la femeie la femeie. Sunt femei la care travaliul poate să dureze chiar și 20 de ore, cum la fel de bine sunt femei la care travaliul e ca și inexistent, iar femeia naște imediat. De asemenea, o femeie poate avea un travaliu mai complicat la prima naștere, iar la următoarea să nască foarte ușor.

Prima etapă a travaliului constă în dilatarea colului, realizată prin contracții. Aceste contracții sunt printre motivele pentru care o femeie evită nașterea naturală, însă există tehnici de respirație care le fac mai suportabile. În anumite cazuri, se poate face anestezie epidurală, care blochează practic durerea indusă de contracții.

Următoarea fază este faza activă, când colul este dilatat aproape la 8 centimetri, iar contracțiile sunt mai lungi și mai dureroase. Ultima fază este expulzarea fătului sau nașterea. În acest moment fătul coboară, mama trebuie să facă efort să împingă și, cât de curând, își va ține bebelușul în brațe, iar durerile vor fi deja uitate.

Nașterea prin operație de cezariană

Operația cezariană reprezintă naștere a unui copil printr-o incizie la nivelul abdomenului și uterului mamei.

Cu excepția cazurilor care reprezintă o urgență, operația de cezariană este planificată la o anumită dată și oră, spre deosebire de nașterea naturală care poate avea loc oricând.

Înainte de cezariană, gravida va afla ce tip de anestezie i se va face înainte de operație și va efectua anumite analize. Pentru cezariană se poate face fie anestezie locală (rahiaanestezia), fie generală, însă în nicio variantă mama nu simte vreo durere în timpul operației.

Cezariana durează 40-60 de minute. După ce este scos, copilul este preluat de medicul neonatolog, care se asigură că respiră și că este bine. Pe urmă, copilul este adus la mama, este pus pe pieptul acesteia și are loc prima întâlnire între mama și copil.

Dacă durerile încetează după nașterea naturală, putem spune că în cazul operației de cezariană durerile apar după ce femeia naște. Este foarte important ca pentru o recuperare cât mai rapidă femeia să se străduiască să se ridice din pat și să facă cât mai multă mișcare, sub îndrumarea și cu ajutorul asistentelor.

În loc de concluzie, putem spune doar că decizia privind nașterea naturală sau prin operație de cezariană trebuie să aibă în vedere sănătatea mamei și a copilului. Iar pentru mame, un cuvânt de încurajare: orice durere este deja uitată atunci când ai copilul în brațe!

Distribuie
post-img
Prev post

COLONOSCOPIA

Next post

TRATAMENTE STOMATOLOGICE PENTRU GRAVIDE

post-img