Clicky

NAȘTEREA ÎN APĂ, BENEFICII ȘI CONTRAINDICAȚII PENTRU MAMĂ ȘI COPIL

În ultimii ani, nașterea în apă a devenit o opțiune pentru gravidele din țara noastră, tot mai multe femei optând pentru acest mod de a aduce copilul pe lume.

Partea cea mai atractivă, dacă se poate spune așa, este ipoteza că acest tip de naștere este mai puțin dureroasă pentru mamă. În ceea ce privește copilul, specialiștii au căzut de acord că după ce fătul a petrecut 9 luni de viață intrauterine în lichidul amniotic, este o experiență mai blândă pentru el să fie născut în apă, într-un mediu similar cu cel care era deja obișnuit.

Pe de altă parte, acest tip de naștere este susținut sau contestat în egală măsură, ambele tabere având motive pro sau contra nașterii în apă. Important este ca femeia gravidă trebuie să decidă împreună cu medicul care îi urmărește sarcina, care este cel mai potrivit tip de naștere.

Trebuie menționat că, indiferent de dorința mamei, sunt anumite situații în care nașterea în apă este contraindicate, respectiv situațiile în care:

-Gravida are herpes sau altă infecție;

-Dacă gravida așteaptă gemeni sau tripleți;

-Gravida a născut anterior prin cezariană;

– Poziția fătului nu este optimă pentru acest tip de naștere

– Nașterea este prematură.

Dacă se optează, în acord cu medicul, pentru acest tip de naștere, chiar și în această variantă va exista stricta supraveghere a unor cadre medicale avizate.

În acest caz, gravida va naște într-un bazin cu apă caldă, de aproximativ 37 de grade C, temperature apei rămânând constantă pe toată durata nașterii. În timp ce unele gravide preferă să stea toată perioada travaliului în apă, altele aleg doar să nască în apă.

Monitorizarea mamei și a copilului se face în permanență, astfel încât dacă apar complicații, nașterea va continua prin metoda clasică sau chiar cezariană, după caz.

În țara noastră este posibilă nașterea în apă în spitale din București, Cluj, Timișoara și Brașov. Este bine ca înainte, dacă gravida a primit acordul medicului pentru acest tip de naștere, să se documenteze cu atenție cu privire la modul în care decurge această naștere, la riscuri și la beneficii, astfel încât să maximizeze șansa să facă cea mai bună alegere.

Distribuie
post-img
Prev post

HIPERTENSIUNEA ARTERIALA, INFORMATII IMPORTANTE

Next post

OBICEIUL BANAL CARE SCADE SPERANȚA DE VIAȚĂ

post-img