Clicky

NALBA MARE, PROPRIETĂȚI TERAPEUTICE

Nalba este o plantă cunoscută încă din antichitate. Se spune că romanii consumau nalbă după fiecare ospăț, acesta fiind un remediu pentru stomac după masa copioasă.

Trebuie menționat că sub denumirea de nalbă sunt cunoscute mai multe plante, respectiv nalba mare, nalba de pădure și nalba de grădină. În acest articol vom discuta despre nalba mare.

Nalba mare crește în zonele de câmpie, pe lângă ape curgătoare sau bălți. Frunzele de nalbă mare se recoltează începând cu luna mai, în timp ce florile se recolteaza vara, în perioada iulie-august. Rădăcina e gata de recoltat abia în toamnă, în luna octombrie.

Nalba are o acțiune internă emolientă, expectorantă, antiiflamatoare a aparatului respirator, fiind recomandată în tuse, bronșită sau laringită. Extern, nalba mare este recomandată pentru tratarea rănilor și în caz de furunculoză. Tot exern, nalba mare se utilizează sub formă de comprese pentru ten uscat și riduri.

Cum se utilizează:

Ceaiul de nalbă mare se prepare din două lingurițe de plantă care se opresc cu 250 ml de apă. Acest ceai este recomandat în bronșite și pentru combaterea durerilor de stomac.

Maceratul din nalbă mare se prepară din două lingurițe de rădăcini rase, lăsate în 250 ml de apă rece timp de 8 ore. Acest macerat este recomandat în tuse, laringită, bronșită și constipație.

Decontul (cosmetică) se prepară din 30 g de rădăcină mărunțită la 450 ml apă rece. Se fierbe 15 minute. Se utilizează sub formă de comprese pentru tenul uscat și riduri.

Atenție! Nu începeți niciun tratament fără a discuta cu medicul dumneavoastră!

Distribuie
post-img
Prev post

ALERGIA LA PĂR DE ANIMALE

Next post

AVANTAJELE SI DEZAVANTAJELE TRATAMENTELOR DE ÎNTINERIRE

post-img