Clicky

Mucegaiul – simptomele care iti arata că mucegaiul a patruns în plămâni

Mucegaiul – simptomele care iti arata că mucegaiul a patruns în plămâni

Mucegaiul se regaseste cel mai frecvent în clădirile mai vechi, cu umiditate ridicată și ventilație slabă. Această ciupercă microscopică trăiește pe pereți și tavane. Cei care au încercat să-l inlature dintr-o camera, știu cât de dificil este să îl îndepărtezi. Marele pericol este că sporii de mucegai pot pătrunde în corpul uman.
Medicii avertizeaza ca sporii de mucegai intră în organism după inhalare și se stabilesc în bronhii și plămâni. În a doua jumătate a secolului trecut, a apărut chiar și un termen special – „sindromul clădirii bolnave”. Acesta era numele stării de sanatate pe care o avea o persoană când se afla în anumite încăperi. S-a observat că simptomele unei persoane cresc dacă se află într-o anumită clădire și slăbesc în afara acesteia.
De-a lungul timpului, cercetătorii și-au dat seama că de vină este mucegaiul, care acoperă adesea pereții încăperii, rămânând mult timp neobservat și dăunând sănătății umane.
Cum se manifesta?
Cele mai frecvente simptome care apar atunci când sporii de mucegai intră în organism sunt tusea, lacrimarea ochilor, conjunctivita și alte semne de alergie, dureri de cap, oboseală cronica, astm și pneumonie.
Multe dintre ele sunt comune si cu alte afectiuni și adesea este nevoie de mult timp pentru a găsi cauzele reale. Una dintre opțiunile de diagnosticare este un test de sânge pentru a detecta anticorpii împotriva ciupercilor de mucegai. In urma rezultatelor, medicul va stabili dacă ciupercile sunt de vină pentru problemele tale de sănătate.
Este important nu numai să se stabilească cauza problemelor, ci și să se ia măsuri pentru eliminarea mucegaiului. Dacă nu se face acest lucru, simptomele vor reapărea și sănătatea se va deteriora.
Cele mai periculoase 4 tipuri de mucegai de uz casnic
Oamenii de știință împart mucegaiul în două grupuri mari – patogen și nobil, care pot fi folosite în beneficiul oamenilor. Majoritatea tipurilor de mucegai sunt considerate patogene, contactul cu acestea este periculos pentru sănătatea umană și animală.
Aspergillus flavus (eliberează o toxină galben-verzuie) este numit cel mai periculos tip de mucegai. Aceste ciuperci provoacă o boală numita aspergiloza. Sunt omnivore – pot infecta alimentele, se pot așeza pe pereții umezi și chiar pot crește în interiorul copacilor.
Ciupercile Cladosporium (colonii de mucegai brun, roșu, verzui cu suprafață netedă sau aspect catifelat). Acest grup iubește, în special casele vechi, care nu au mai văzut reparații majore de mult timp, apartamentele cu ventilație slabă. Au un potențial alergen puternic. Ele pot provoca boli de piele, probleme pulmonare, precum și tulburări mintale – lacrimi, melancolie și depresie.
Ciuperca Bipolaris (mucegai negru și gri). El populează case, dar nu apare imediat. Sporii săi invizibili care plutesc în aer pot provoca sinuzită, afectiuni ale sistemului respirator și tulburări ale sistemului nervos.
Penicillium – afectează alimentele și poate popula mobilierul de bucătărie, vasele și aparatele de uz casnic. În același timp, antibioticele cu penicilină au fost obținute din tulpini crescute și purificate artificial, iar penicilii naturali sunt periculoși și toxici: provoacă alergii, provoacă umflarea sistemului respirator, atacuri de eczemă, astm, otrăvire și leziuni ale sistemului digestiv.

Distribuie
post-img
Prev post

VREAU SA STII!

Next post

6 alimente pe care nu trebuie să le încălzim niciodată în cuptorul cu microunde

post-img