Clicky

MICI ȘI BERE, TRADIȚIONALUL MENIU DE 1 MAI

Micii din carne de porc sau de vită fac parte din meniul tradițional cu care românii sărbătoresc ziua de 1 mai.

În anii anteriori, estimările oficiale anunțau că, într-o astfel de zi, românii consumă peste 30 de milioane de mici. Cum lângă mici se găsesc obligatoriu câteva felii de pâine și câteva halbe cu bere, nutriționiștii ne avertizează că acest meniu s-ar putea să nu ne cadă prea bine la stomac.

Însă, înainte de a vedea cum putem totuși să sărbătorim fără a avea probleme de sănătate, vă prezentăm istoria micilor, un aliment disputat de mai multe popoare din Balcani.

Istoria micilor:

Legenda spune că istoria micilor începe undeva la sfârşit de secol XIX – început de secol XX, în restaurantul Iordache, supranumit „La o idee”, din strada Covaci nr. 3, aflat în centrul istoric al Capitalei, clădire care există şi în prezent. La acea vreme i-au trecut pragul scriitori, politicieni, diplomaţi, militari, ziarişti şi artişti ai Bucureştilor.

Povestea spune că localul şi-ar fi căpătat o faimă mai mare din ziua în care poetul şi gazetarul Nicolae T. Orăşanu, într-un moment de inspiraţie umoristo-gastronomică i-a alcătuit un meniu original, botezând în stilul său mucalit preparate şi băuturi pe care memorialistul Constantin Bacalbaşa le-a consemnat în lista de bucate ‘a la Oraşănu’, notează Agerpres.

Cum s-a întâmplat? Într-una din seri, când consumul „înfometaţilor” a făcut ravagii, iar rezerva de maţe pentru cârnaţi se terminase, patronului Iordache, în faţa acestei situaţii neprevăzute, i-a venit inspiraţia să frigă pe grătar “patricienii” (după cum au fost denumiţi cârnaţii mari de către Orăşanu) fără înveliş, dar într-o formă mai mică. Însă, la tocătură, Iordache a mai adăugat câteva condimente: chimen, cimbru, piper, bicarbonat şi puţin salpetru. Din acea seară, ei au devenit specialitatea casei, primind denumirea de “mici”, tot de la ziaristul Orăşanu.

Rețeta de mititei a Sandei Marin:

Ingrediente:1 kilogram carne de vacă (de la gât), 200 g seu de vacă, un vârf de cuțin de piper, chimen, bicarbonat, o căpățână de usturoi, sare.

Cum se prepară: Se toacă carnea împreună cu grăsimea. Se sărează și se lasă la rece 2-3 ore. Se adaugă un praf de piper, puțin chimen și un vârf de cuțit de bicarbonat. Se face separat un mujdei de usturoi cu puțină zeamă de carne, se strecoară și se adaugă în tocătură. Se pune șa mașina de tocat carne tubul de tablă și se mai dă tocătura prin mașină încă o dată. Pe măsură ce iese carnea din tub, se taie de mărimea mititeilor. Dacă nu aveți acest tub, se ia carnea cu mâinile udate de apă și se formează mititeii. Se frig la grătar, la foc iute. În timp ce se frig, se mai ung cu zeamă de carne.

În loc de concluzie:

Cum nu petrecm în fiecare zi cu mici și bere, putem să ne satisfacem pofta de mici și să sărbătorim împreună cu cei dragi. Atenție însă la cantitatea pe care o mâncăm și la berea pe care o bem. Important e să petrecem frumos alături de cei dragi, dar și să rămânem sănătoși!

Distribuie
post-img
Prev post

DROJDIA DE BERE, ALIMENTUL- MEDICAMENT

Next post

DE CE FRUCTELE DE PADURE SUNT BOMBE CU ANTIOXIDANTI?

post-img