
- 0 Comentarii
- CampionInSanatate
MIC DICTIONAR EXPLICATIV DESPRE COLAGEN
Ce este colagenul? Intrebare la care toata lumea pare ca are un raspuns, ca e ceva care se gaseste in crème, ceva care face bine la fata sau ceva care-ti ajuta pielea.
Haideti sa nu mai bajbaim si sa vedem, pe bune, ce este.
Colagenul este cea mai abundenta proteina din organism. Structura sa asemanatoare fibrelor este folosita pentru a produce tesut conjunctiv. Acest tip de tesut conecteaza alte tesuturi si este o componenta importanta a oaselor, pielii, muschilor, tendoanelor si cartilajelor.
Au fost identificate aproximativ 28 de tipuri de colagen. Ele difera prin modul de asamblare al moleculelor si tesutul unde sunt distribuite.
Urmatoare intrebare care se pune si la care ar trebui sa avem un raspuns pertinent este: de unde luam colagenul? In principiu, din alimente. Carnea, fiertura de oase si gelatina obtinuta prin fierberea oaselor, a cartilajului si a pielii reprezinta surse pentru aceasta proteina atat de necesara. Exista si produse care stimuleaza productia de colagen, nu trebuie sa excludem pestele, carnea alba si carnea rosie, ouale, lactatele si leguminoasele, citricele,, fructele de padure, legumele si plantele cu frunze verzi.
Daca in meniul vostru zilnic sunt incluse alimentele prezentate mai sus, sunteti pe drumul cel bun. Veti beneficia de oase mai puternice, pielea va fi mai hidratata si elastica, parul se va regenera iar structura firului va fi mai groasa. Sunt doar cateva dintre beneficiile pe care le aveti datorita colagenului.