Clicky

MESTEACĂNUL, BENEFICII ȘI MODURI DE PREPARARE

 

Mesteacănul este un arbore înalt de 25-30 m, destul de răspândit în țara noastră. Frunzele tinere se recoltează începând din luna mai, până la sfârșitul lunii iulie.

În terapie se folosesc mugurii, frunzele, scoarța și seva. Mesteacănul conține tanin, vitamina C, substanțe minerale, betulină, uleiuri volatine.

Medicul personal al lui Napoleon Bonaparte spunea că mesteacănul vindecă toate bolille posibile.

Beneficii:

Mesteacănul scade tensiunea arterială, este un elixir pentru căile respiratorii, crește diureza, fiind un foarte bun depurativ. Este sudorific și antiinflamator bun, are acțiune antiseptică intensă, dizolvă calculii renali sau biliari.

Calmează durerile articulare și scade valoarea colesterolului. De asemenea, stimulează secrețiile gastrice și biliare.

Extern, este folosit la spălarea părului, fiind un tonic capilar foarte eficient. Ceaiul preparat din frunze de mesteacăn este eficient în cazul petelor de pe piele.

Moduri de preparare:

Infuzie. Două lingurițe de frunze uscate și mărunțite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, după care se strecoară. Înainte de a se consuma este bine ca la acest ceai să se pună un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu alimentar. Se pot consuma 3-4 ceaiuri pe zi, chiar perioade mai lungi.

Macerat. Se face din două lingurițe de frunze mărunțite, care se pun în 25 ml de apă. Se lasă de seara până dimineața, când se strecoară. Se va pune și la acest ceai un vârf de cuțin de bicarbonat de sodiu alimentar.

Pulbere. Planta se macină cu râșnița de cafea. Se ia o linguriță rasă de praf care se ține sub limbă pentru 10-15 minute, apoi se închite cu puțină apă. Se face acest lucru de 3-4 ori pe zi, cu 15 minute înaintea meselor. Nu se macină o cantitate mai mare decât se consumă în 3-4 zile și se păstrează în borcane cu capac, pentru a nu-și pierde proprietățile.

Tinctură. 50 g de frunze, coajă sau muguri mărunțiți se pun la 250 ml alcool alimentar de 70 de grade. Se lasă timp de 15 zile la temperatura camerei agitând des, pentru a extrage principiile active, apoi se strecoară. Se va administra în funcție de gravitatea afecțiunii, între 10 picături și o linguriță, de mai multe ori pe zi. Această tinctură este foarte eficientă și la insuficiența renală și la cancer, dar se poate lua cu mare succes și în afecțiunile renale.

Sursa: Eugen Giurgiu, „17 plante pentru vindecare”.

Distribuie
post-img
Prev post

MENTA: 9 BENEFICII PENTRU ORGANISM

Next post

ALIMENTE INTERZISE INAINTE DE CULCARE

post-img