Clicky

MENTA: 9 BENEFICII PENTRU ORGANISM

 

Strămoșii noștri au numit menta „iarba longevității”. Pe buna dreptate, pentru ca menta este folosită nu numai pentru alimentatie, ci și pentru fabricarea cremelor, a pastei de dinți, in parfumuri și săpunuri. Toate datorită aromei sale unice.

În medicină, menta acționează ca un sedativ, un remediu pentru durerile de cap și pentru problemele de vedere. Ceaiurile cu mentă și uleiul esențial din aceasta sunt foarte populare. Această plantă este una dintre cele mai folosite din lume.

Există o legendă frumoasă despre originea mentei. Persefona, soția lui Pluto (Hades), era foarte geloasă. S-a supărat pe nimfa Minta, care ii arăta o atenție excesivă soțului ei și a transformat-o pe fată într-o plantă. Pluto nu a reușit s-o transforme pe Minta înapoi într-un om. Dar i-a dat o aromă și un gust foarte plăcut ca sa-si aminteasca mereu de iubita lui.

Asirienii au fost primii care au folosit menta ca medicament: era folosita impotriva durerilor de cap, durerilor de dinți și celor de stomac. Romani o foloseau ca odorizant, stropeau camerele cu extract de mentă pentru a împrospăta aerul. Ulterior, atat ei, cât și egiptenii au inceput sa adăuge mentă în mâncărurile lor, planta le dadea alimentelor nu numai un gust caracteristic, ci și o aromă senzationala.

Menta este utilizată pe scară largă în medicină pentru tratamentul diferitelor boli. Proprietățile sale benefice se explică, în primul rând, prin conținutul de mentol, un ulei esențial care conferă plantei un miros caracteristic, usor de recunoscut. Menta este folosită atât extern, cât și intern, ceea ce o face sa aiba multe beneficii.

9 Proprietati ale mentei

  1. Proprietati antibacteriene

Menta contine mentol, care are proprietăți antiinflamatorii și dezinfectante. Are si proprietati antibacteriene, iar includerea ei în dietă, previne unele boli infecțioase. De asemenea, reduce iritația și mâncărimea: prin urmare, se adaugă in creme și unguente.

  1. Este bogata in vitamine si minerale

Planta conține mult mangan (mai mult de 50% din necesarul zilnic), cupru și vitamina C. De asemenea, menta este bogata in vitaminele A si vitaminele B, contine multe oligoelemente: potasiu, calciu, magneziu, zinc, fier, fosfor.

  1. Contine aminoacizi

Menta este bogata si in aminoacizi: lizina, alanina si acid glutamic. Una dintre soiurile acestei plante, menta creata, contine o cantitate mare de caroten, care stimuleaza creierul.

  1. Este buna pentru creier

Menta îmbunătățește funcția cognitivă la adulții tineri. De asemenea, a fost dovedit efectul pozitiv al extractului de mentă asupra funcției creierului si imbunatatirea problemelor de memorie la persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani.

Infuzia de mentă sau ceaiul de mentă ajută la reducerea durerilor de cap datorită prezenței mentolului în compoziție. Adesea, o astfel de durere este cauzată de tensiune mare, iar menta este relaxantă și liniștitoare.

  1. Inlătură grețurile din sarcină

Menta ameliorează greața, vărsăturile și amețelile. Este folosita impotriva toxicozei femeilor însărcinate și pentru răul de mare. Planta ajută la ameliorarea spasmelor și calmează tractul gastro-intestinal. De asemenea, ajută la stoparea simptomelor de gastrită și ulcer peptic, atenuarea manifestărilor de arsuri la stomac și diaree. Menta este un antispastic natural, reduce formarea de gaze în intestine si producția de acid clorhidric.

  1. Folosită in cosmetică

Femeile folosesc ulei esențial de mentă pentru îngrijirea pielii, se poate adăuga o picătură în măști, în creme și apa tonica pentru curatarea zilnică.

  1. Benefica pentru bărbați

Menta conține arginină, o substanță care îmbunătățește circulația sângelui în creier și reduce spasmele vasculare. Acest aminoacid crește fluxul de sânge către organele genitale, crescând potența.

  1. Are efect relaxant

Menta ameliorează iritația și vă permite să faceți față suprasolicitarii. Ea este prescrisă pentru tulburările sistemului nervos pentru ameliorarea tensiunii și a relaxării. Ajută la insomnie, calmeaza, reduce oboseala și emoționalitatea excesivă.

  1. Trateaza bolile respiratorii

Inhalațiile de abur cu ulei esențial de menta sunt bune pentru bolile căilor respiratorii superioare: bronșită, amigdalita, sinuzită, traheită. Extractul de mentă se găsește în multe spray-uri, pastile, care sunt prescrise pentru a opri crizele de tuse, avand efect anestezic asupra mucoasei gâtului.

Contraindicatiile mentei

Menta nu trebuie consumată în timpul alăptării. Mentolul poate reduce capacitatea corpului feminin de a produce lapte.

Nu este recomandată pentru cei care suferă de varice sau tensiune arterială scăzută. De asemenea, ar trebui sa fie atenti cei care sunt alergici la această plantă.

În același timp, consumul frecvent de ceai de mentă poate duce la scăderea nivelului de testosteron din sânge. Dacă hormonul este produs în cantități insuficiente, apar probleme cu funcționarea sistemului reproducător si se poate ajunge la efectul opus – încetinirea procesului de spermatogeneză, reducerea producției de testosteron și a activității spermatozoizilor.

Mentolul are proprietăți antihipertensive, așa că medicamentul din plante cu mentă este interzis pentru hipotensiune arterială, hemoroizi si varice ale extremităților inferioare.

Datorită efectului relaxant, consumul de decocturi și infuzii nu este recomandat șoferilor de vehicule, mașinilor, persoanelor a căror profesie presupune o concentrare mare a atenției.

Distribuie
post-img
Prev post

10 ALIMENTE BOGATE ÎN FIER

Next post

MESTEACĂNUL, BENEFICII ȘI MODURI DE PREPARARE

post-img