Clicky

MENINGITA, O URGENȚĂ MEDICALĂ CARE NU SUFERĂ NICIO CLIPĂ DE AMÂNARE

De multe ori, în copilărie, am auzit de la părinți sau de la bunici recomandarea să nu ieșim afară imediat după ce ne-am spălat pe cap, ca să nu facem meningită. De fapt, meningita este o boală infecțioasă, care se ia pe cale aeriană.

Cert este că meningita este o boală foarte gravă, caracterizată prin inflamația meningelui, adică a membranei care învelește și protejează creierul și măduva spinării. Practic, meningita este o urgență medicală, în cazul căreia tratamentul medical este vital.

Meningita poate fi de mai multe tipuri, în funcție de cauza care stă la baza apariției sale. Cele mai comune tipuri de meningită sunt meningita bacteriană și meningita virală, prima fiind cea mai gravă formă, iar cea din urmă fiind cel mai des întâlnită. De asemenea, mai există o formă de meningită, foarte rar întâlnită, numită meningită fungică.

Simptomele meningitei:

– Debut similar gripei, cu simptome de răceală puternică;

– Febră mare, instalată brusc;

– Dureri de cap puternice, însoțite de grețuri și vărsături;

– Rigiditatea cefei, bolnavul nu poate pune capul în piept;

– Fotofobie, adică sensibilitate la lumină;

– Somnolență;

– Apariția unei erupții cutanate (uneori);

– Confuzie sau dificultati de concentrare.

Așa cum am precizat, meningita este o urgență medicală, care nu suferă nicio amânare. Tratamentul pentru meningită este prescris doar de medic, în urma unor investigații care pot consta în puncție lombară, urmată de analiza lichidului cefalo-rahidian, analize de sânge, analize imagistice, radiografii, CT sau RNM.

Tramentul este administrat de medic, iar începerea tratamentului cât mai repede este vitală pentru evoluția pacientului, crescând astfel și șansele de vindicate completă, fără sechele.

Dacă meningita nu este tratată la timp, crește riscul de apariție a convulsiilor și a leziunilor neurologice permanente. De asemenea, complicațiile meningitei pot fi pierderea auzului, probleme ale mersului, insuficiență renală și chiar deces, în cazurile grave.

Distribuie
post-img
Prev post

ARGINTUL COLOIDAL, BENEFICII ȘI CONTRAINDICAȚII

Next post

SIMPTOMELE CISTITEI ȘI PREVENIREA ACESTEIA

post-img