Clicky

MĂTREAŢĂ

Mătreața este o exfoliere a scalpului, în urma căreia se formează scuame din cauza descuamării epiteliului. Apariția mătreții este un semn al diferitelor tulburări în organism, deoarece nu este o boală independentă. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), peste 70% din populație raportează din când în când simptome de mătreață.

Când va apare mătreața, în primul rând, ar trebui să vă gândiți la îngrijirea corectă a părului. Procedurile de uscare excesivă cu uscător de păr, vopsirea lui, permanentul afectează negativ starea părului și pot provoca mătreață.

Tratamentul matretii consta in renuntarea la aceste proceduri, folosirea produselor de ingrijire in functie de tipul de par recomandate de catre tricolog, alaturi de tratamente de fizioterapie si criomasaj.

Mătreața este apariția pe scalp a unor solzi grasi stratificati sau mici, uscati de culoare albicioasă-gălbuie. Însoțit de mâncărime la nivelul capului, părul devine tern, uscat și fragil sau gras și lucios.

Matreata poate fi o manifestare a seboreei, psoriazisului, leziunilor fungice ale pielii, încordare nervoasă, deficiență de vitamina A sau grupa B, o consecință a îngrijirii necorespunzătoare a părului, perturbarea tractului gastrointestinal. Mătreața este o cauză frecventă a căderii părului și este o problemă cosmetică semnificativă.

Cauzele mătreții

Principala cauză a mătreții este o schimbare a stării scalpului cauzată de o creștere excesivă a culturii fungice de Malassezia Furfur. Această ciupercă este o microfloră opțională a scalpului și, în condiții normale, activitatea sa vitală este asimptomatică.

Stresul, tulburările glandelor sebacee, tulburările de nutriție, modificările hormonale precum sarcina, pubertatea, menopauza pot provoca activarea Malassezia Furfur. Foarte des, mătreața apare ca urmare a îngrijirii necorespunzătoare a părului. Vopsirea frecventă, permanentul, utilizarea produselor de styling, uscarea excesiva cu uscătorul de păr cu aer prea fierbinte, expunerea părului în sezonul rece și invers, purtarea palariilor pe termen lung în încaperi, duc la o schimbare a microflorei scalpului.

Bolile bronho-pulmonare, patologiile tractului gastrointestinal și scăderea imunității pot duce, de asemenea, la activarea ciupercii. Ca urmare a activității sale, ciclul de dezvoltare al celulelor epidermice se modifică, acestea se exfoliază fără să fi avut timp să-l parcurgă complet, ceea ce se manifestă clinic prin apariția unor solzi la nivelul capului. Mătreața poate fi observată într-o anumită parte a scalpului sau poate fi totală.

Mătreața nu trece neobservată și, în primul rând, este o problemă estetică pentru pacienți, întrucât aspectul unei persoane cu mătreață devine neîngrijit și neplăcut. Spălarea excesivă și pieptănarea mătreții si folosirea unui uscător de păr nu fac decât să agraveze simptomele.

Pacienții au senzatie de mâncărime, uneori scalpul este ranit din cauza zgârieturilor. Parul devine tern, casant, varfuri despicate din cauza faptului ca stratul de matreata interfereaza cu functionarea normala a foliculilor de par. Dacă mătreața este răspândită și nu se iau măsuri pentru a o elimina, poate începe căderea părului.

Persoanele cu mătreața încearcă să poarte pălării, să-și vopsească părul în nuanțe mai deschise pentru a o face mai puțin vizibila, ceea ce agravează și mai mult starea scalpului.

Diagnosticarea mătreții este destul de simplă, este mult mai dificil de găsit legătura patogenă care a fost declanșatorul activării Malassezia Furfur. Și, dacă nu au fost gasite patologii evidente care ar putea provoca apariția mătreții, atunci în primul rând se incearca corectarea modului de viață și schimbarea produselor de îngrijire a părului și a scalpului.

Este necesar să se renunte la alimentele picante, prăjite și grase, sa includem in dieta alimente bogate în fibre si vitamine B. Dacă cauza mătreții este o încălcare a echilibrului hidric, atunci apă potabilă (ceai, băuturi din fructe, apă minerală) rezolvă rapid această problemă. De obicei, pe lângă mătreață, în acest caz, se observă si pielea uscată.

Pentru întreaga perioadă de tratament pentru mătreață, sunt excluse procedurile agresive de coafură, uscarea cu foenul, se recomanda folosirea pieptenului din lemn natural, care trebuie schimbati la cateva luni, deoarece lemnul absoarbe bine sebumul.

Sunt prescrise tratamente pentru îngrijirea părului, șampoanele, care includ componente antifungice, rezolvă problema mătreții. Cele mai recente programe de tratament împotriva mătreții, care sunt utilizate în trihologie, se bazează pe utilizarea terapiei complexe. Programul de tratament conține o loțiune și șampon, care includ deja atât componente keratolitice, cât și agenți antifungici. Șamponul combate ciuperca, iar loțiunea vindecă scalpul, exfoliând mătreața existentă, hrănind suplimentar scalpul și hidratând părul. Dacă mătreața tinde să apară în anumite perioade ale anului, atunci cursul tratamentului trebuie repetat pentru a preveni apariția acesteia.

Atunci când cosmeticele medicale nu pot face față mătreții și în prezența unor boli interne care au dus la apariția acesteia, este indicată kinetoterapie.

Criomasajul determină contracția/expansiunea consistentă a vaselor de sânge ale scalpului, ceea ce îmbunătățește microcirculația și hrănirea foliculilor de păr. Ca urmare, imunitatea locală crește, activitatea ciupercii este blocată, iar simptomele mătreții dispar. Preparatele medicinale aplicate pe piele după criomasaj se absorb mai bine.

In mătreață, este indicată darsonvalizarea scalpului cu ajutorul unui electrod de vid cu pieptene. Iritația scalpului determină o îmbunătățire reflexă a tonusului vascular, ceea ce îmbunătățește metabolismul. Curentul de înaltă frecvență ajută la curățarea scalpului de scuame de mătreață, are un efect antiinflamator și cauterizant. În plus, darsonvalizarea are un efect calmant asupra sistemului nervos.

Având în vedere că prezența mătreții este o problemă psihologică, iar stresul constant nu face decât să exacerbeze simptomele, kinetoterapie în combinație cu produse cosmetice medicale ajută la eliminarea atât a mătreții, cât și a excitației nervoase.

Mătreața nu este o afecțiune care pune viața în pericol, poate fi corectată destul de bine, dar combinația dintre terapie și autotratament este inacceptabilă, deoarece un exces de substanțe active poate duce la seboree, care este mult mai dificil de tratat.

Distribuie
post-img
Prev post

FIBROAMELE UTERINE - DR. RARES NECHIFOR

Next post

GUTUIA - 11 PROPRIETĂȚI UTILE PENTRU SĂNĂTATE

post-img