Clicky

MÂNCATUL EMOȚIONAL

Mâncatul emoțional reprezintă consumul excesiv de mâncare cu scopul de reglare emoțională. Încă din copilărie asociem mâncarea cu emoțiile pozitive sau negative.
„Părinții ne învață că mâncarea are funcții mai complexe decât nutriția și că plăcerea primează uneori în fața sănătății. Mâncarea devine astfel un remediu universal pentru orice supărare. Devine o recompensă pentru orice context și o metodă de a ne distrage atenția de la sentimente sau evenimente neplăcute”, explică dr.Gabriella Bondoc, medic primar psihiatru si psihoterapeut.
Așa se face că în timp, în funcție de starea emoțională, ajungem să nu luăm cele mai bune decizii alimentare. Emoțiile ne afectează obiceiurile alimentare, iar ceea ce mâncăm afecteaza felul în care ne simțim și așa intrăm într-un cerc vicios.
De cele mai multe ori, mâncatul emoțional constă preponderent în consumul de mâncaruri nesănatoase, dulciuri, snak-uri, mancare de tip fast-food.
Stresul stimulează secreția de cortizol, care intensifică senzația de foame și poftele de mâncăruri nesănătoase.
Așadar, o metodă de a ne reduce vulnerabilitatea la mâncatul emoțional este de a reduce stresul din viața noastră, de a avea un stil de viață sănătos și de a face mai multă mișcare.

Distribuie
post-img
Prev post

12 LUCURI INTERESANTE PE CARE NU LE STII DESPRE CORPUL TAU

Next post

VREAU SA STII!

post-img