Clicky

MĂLAIUL: O ALTERNATIVĂ SĂNĂTOASĂ LA GRÂU

Primii care au măcinat porumbul uscat în făină au fost locuitorii Americii de Nord și Centrale, iar pentru aceasta au fost folosite sisteme de piatră de moară. Astăzi, făina de porumb este produsă în mori de făină, iar echipamentele moderne vă permit să obțineți un produs cu diferite texturi.

Malaiul are in compoziția sa următorii nutrienți și vitamine:

Vitamina PP. Conținutul de acid nicotinic din făina de porumb este de 3 mg, ceea ce corespunde la 15% din valoarea zilnică. Vitamina reglează funcția pancreasului, contribuie la circulația cerebrală normală.

Vitamina E. Făina de porumb conține 0,6 mg de vitamina E, care este necesară pentru formarea și întărirea sistemului imunitar, sănătatea pielii, mucoaselor și mușchilor unei persoane.

Vitamina B2. Aceasra ajută la reglarea funcției tiroidei și joacă un rol cheie în promovarea sănătății pielii, părului și unghiilor. 100 g de făină de porumb conțin aproximativ 10% din necesarul zilnic – 0,13 mg.

Vitamina A. Conținutul de retinol din produs este de 33 mg, ceea ce reprezintă aproximativ 5% din aportul permis. Substanța este vitală pentru vedere, precum și pentru formarea de antioxidanți pentru a proteja organismul.

Vitamina B1. Faina de porumb contine 0,35 micrograme de tiamina (vitamina B1), esentiala pentru un metabolism sanatos si muschi si oase puternice.

Potasiu. Conținutul de 147 mg de potasiu din produs acoperă 8% din necesarul zilnic al organismului. Substanța joacă un rol cheie în reglarea echilibrului apă-sare și a activității mușchiului inimii.

Fosfor. Făina de porumb conține 109 mg de fosfor, aproximativ 11% din valoarea zilnică. Oligoelementul este important pentru formarea corectă a dinților și a oaselor.

Magneziu. Cantitatea de magneziu din malai (30 mg) corespunde cu 10% din necesarul zilnic al unui adult. Substanța este implicată în menținerea activității mușchiului inimii, a sistemului nervos, a digestiei.

Calciu. Conținutul de calciu din făina de porumb este de 20 mg sau 2% din valoarea zilnică. Oligoelementul este responsabil de formarea și creșterea dinților și oaselor, de funcționarea sistemului musculo-scheletic.

Fier. Produsul conține 0,2 g de fier și satisface aproape complet nevoia zilnică de oligoelement. Substanța este vitală pentru procesele de schimb de oxigen și hematopoieza

De asemneea, faina de porumb are per 100 gr produs 7,2 gr proteine, 1,5 gr grăsimi, 72,1 gr carbohidrați, 4,4 gr fibre si 331 kca, cu un indice glicemic – 70.

Datorită prezenței micro și macroelementelor valoroase, făina de porumb are capacitatea de a regla și îmbunătăți funcția intestinală, de a întări pereții vasculari, de a îmbunătăți creșterea musculară și de a lupta activ cu anemia. Produsul încetinește îmbătrânirea celulară, normalizează funcționarea rinichilor, restabilește sănătatea pielii și accelerează recuperarea după cistită.

Fibrele și vitaminele din făina de porumb fac posibilă includerea acesteia în dietă, iar din cauza absenței glutenului, produsul a devenit parte din alimentația medicală și zilnică pentru boala celiacă (intoleranță la gluten). Malaiul și-a găsit aplicație și în medicina populară și cosmetologie.

Făina de porumb este unul dintre ingredientele cheie din rețeta de mamaliga, cea care sta la baza mancarii noastre traditionale. Sarmalele sau tochitura fara mamaliga nu ar avea acelasi gust.

Dar cei care sufera de boala celiaca au dus retetele din malai dincolo de imaginatie. Din el se pot face chifle, clătite, fursecuri și chiar aluat pentru plăcinte. De asemenea, faina poate fi baza pentru taitei de casa, lasagna, chipsuri, budinci sau sosuri. Produsele de panificație realizate din astfel de făină sunt ușoare, sfărâmicioase, se pastreaza mult timp și nu își pierd proprietățile gustative.

În medicina populară, făina de porumb este folosită de persoanele cu boli de rinichi și pancreas.

În cosmetologie, se fac multe masti de față din malai. Amestecând făina integrală cu albușul de ou, poți obține o compoziție pentru curățarea și întinerirea tenului gras, cu miere – o mască hrănitoare tonifiantă, cu smantană grasă – o cremă hidratantă. În plus, produsul uscat poate fi folosit ca șampon pentru curățarea și hrănirea rapidă a părului. Se poate utiliza si ca scrub de piele.

Daca vreti sa slabit se recomanda mancarea facuta din faina de porumb integrala (prajituri nedospite, paine, biscuiti si cereale fara zahar rafinat). Făina oferă o senzație rapidă de sațietate, nu permite supraalimentarea și ajută la menținerea conținutului zilnic de calorii, menținând în același timp puterea și energia. În același timp, este de dorit să consumați preparate din malai dimineața, pentru ca are un conținut mare de carbohidrați.

Mâncărurile din făină de porumb sunt permise și chiar încurajate pe tot parcursul sarcinii si în timpul alăptării. Ele ajută la combaterea toxicozei, iar atunci când se consumă 50-80 gr din produs pe zi in loc de pâine, pot fi prevenite edemul și creșterea excesivă în greutate. Le puteți include în dieta dimineața și după-amiaza – seara este recomandat să vă abțineți de la carbohidrați.

Contraindicațiile malaiului

Consumul excesiv de făină de porumb, ca orice aliment bogat în carbohidrați, poate duce la supraponderalitate. Datorita efectului stimulator asupra digestiei, produsul este contraindicat in exacerbarea gastritei si ulcerelor gastrice si colelitiaza, iar prezenta unui procent solid de fier face ca utilizarea acestuia sa fie nedorita in cazul cresterii coagularii sangelui si tromboflebitei.

Atunci când cumpărați făină de porumb, ar trebui să acordați preferință unui produs în ambalaj sigilat care să-și păstreze pe deplin calitatea și proprietățile benefice și să evite apariția dăunătorilor. Făina bună se distinge printr-o culoare plăcută și chiar galben deschis, un miros ușor neutru, un gust dulceag și nu se lipește de mâini.

Făina este depozitată în recipiente de sticlă sau plastic cu capace bine înșurubate. Acestea trebuie așezate într-un loc uscat, întunecat, departe de produsele cu miros puternic.

Distribuie
post-img
Prev post

GREUTATEA GHIOZDANULUI ȘI SĂNĂTATEA COPILULUI

Next post

CIUPERCA CHAGA: BENEFICII ȘI CARACTERISTICI

post-img