
- 0 Comentarii
- CampionInSanatate
MĂCEȘELE: 6 BENEFICII PENTRU SANATATE
Măceșele nu sunt doar flori frumoase. Ele conțin mulți nutrienți care afectează pozitiv procesele importante din organism. Fructele portocalii strălucitoare se coc, de obicei, spre sfârșitul lunii august și pot fi recoltate până la începutul lunii octombrie. Există aproximativ 100 de tipuri de trandafiri sălbatici, dar nu toți sunt potriviti pentru scopuri medicinale.
Măceșele se folosesc atat în alimentatie, cat și în medicina naturista. Este destul de dificil să le consumi în forma lor pură, deoarece au un gust specific, iar în interior semintele sunt invelite intr-un puf destul de intepator, care poate irita destul de rau tractul digestiv.
Fructele uscate sunt folosite in suplimente alimentare, medicamente, ceaiuri, bauturi, siropuri, conserve si dulceturi. Măcesele sunt, de asemenea, folosite pentru a face ulei, care este folosit în cosmetologie.
Culoarea roșu-portocalie a maceselor se datorează licopenului și beta-carotenului. Aceștia sunt pigmenți carotenoizi care imbunatateste vederea și afectează pozitiv starea pielii.
Beneficiile măceșului: șase proprietăți
Beneficiile măceșelor se datorează cantității mari de nutrienți, iar conținutul acestora în fructe este influentat de sol și condițiile de creștere, precum și de metodele de prelucrare. Acești micronutrienți pot ajuta la susținerea sănătății imunitare și a inimii, pierderea în greutate și sănătatea pielii.
Macesele contin calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, vitamina C, tiamina, riboflavină, niacină, vitaminele B6, A, E si K.
1. Măceșele sunt bogate în antioxidanți care ajută la reducerea inflamației și a stresului oxidativ.
Antioxidanții ajută la reducerea diferitelor niveluri de inflamație și stres oxidativ. Fructele netratate termic sunt bogate în vitamina C, dar atunci când sunt gătite, cea mai mare parte este distrusă. Acest element promovează producția de colagen și îmbunătățește imunitatea.
2. Ajută cu artrita. Prin experimente, s-a descoperit că măcesele ajută la ameliorarea durerilor de artrită. Osteoartrita este o boală frecventă care afectează articulațiile, în care are loc o scădere treptată a cartilajului.
Un studiu a constatat că administrarea a 5 g de pudră de măceș zilnic a redus nevoia de medicamente pentru durere. De asemenea, încetinește procesele patologice – stresul oxidativ și inflamația articulațiilor.
3. Ajuta sistemul cardiovascular. Există diverse studii privind efectul trandafirului sălbatic asupra sistemului cardiovascular. In urma lor, s-a constatat că fructele pot îmbunătăți activitatea inimii și a sistemului vascular la persoanele cu obezitate. Datorită utilizării unei băuturi de măceșe, tensiunea arterială, colesterolul total și colesterolul LDL au scăzut. Dar, în paralel, au avut o creștere a inflamației vasculare și nicio scădere a tensiunii arteriale diastolice. Prin urmare, sunt necesare date și experimente suplimentare.
4. Ajută în tratamentul diabetului. Măcesele ajută la prevenirea dezvoltării diabetului de tip 2, în special la cei obezi și hipertensivi. O cură de 20 de săptămâni de măceșe sub formă de pudră a ajutat la prevenirea diabetului la șoarecii hrăniți cu o dietă grasă. Potrivit oamenilor de știință, administrarea medicamentului a scăzut nivelul de colesterol și zahăr.
5. Poate ajuta la tratarea bolilor gastrointestinale. Măceșele ajută la încetinirea contracției mușchilor intestinali în același mod ca un medicament antidiareic. Consumul de macese modifică echilibrul pH-ului (o măsură a acidității) în stomac, creează un mediu ostil pentru bacteriile care duc la formarea ulcerelor.
6. Efect pozitiv asupra pielii. Uleiul de măceș este adesea folosit ca ingredient cosmetic. Se prepară prin presarea la rece a fructelor. Grăsimile polinesaturate găsite în măceșe protejează pielea de razele UV și de substanțele nocive.
Într-un studiu de opt săptămâni, administrarea zilnică a 3 mg de pudră de măceș a îmbunătățit starea pielii și a crescut nivelul de umiditate și elasticitate. Acest lucru se datoreaza antioxidantilor puternici din compoziția maceselor, vitamina C și acizii grași care protejează și refac bariera de protectie a pielii.
Uleiul de măceșe conține multe vitamine și acizi grași care hrănesc și hidratează pielea. De asemenea, conține fenoli care au proprietăți antivirale, antibacteriene și antifungice.
Poate fi folosit nu numai pentru hidratare, ci și ca peeling natural. Deoarece uleiul conține multe vitamine A și C, stimulează regenerarea și reînnoirea celulelor pielii, accelerează producția de colagen. Antocianinele și vitamina E din acesta reduc inflamația, poate ajuta la calmarea iritațiilor cauzate de boli precum rozacee, psoriazis, eczeme, dermatite.
Datorită conținutului de antioxidanți, uleiul ajută la combaterea efectelor expunerii UV, reduce hiperpigmentarea și vindeca rănile.
Dar înainte de utilizare este necesar să consultați un medic și, de asemenea, să vedeți dacă nu cumva sunteti alergic la acest produs, testându-l pe o zonă mică a pielii.
Contraindicatiile măceșului
Măceșul este un produs inofensiv daca este folosit cu moderație. Dacă abuzati sau dacă există o alergie, pot apărea probleme digestive, oboseală și dureri de cap.
De asemenea, poate interacționa cu anumite medicamente și trebuie adăugat cu precauție in dieta celor care iau contraceptive pe bază de estrogen sau anumite antipsihotice. Este necesar să se consulte cu un specialist.
Fructele arbustului pot spori efectul diureticelor.
Fructele conțin substanța rugosin E, astfel încât, utilizarea lor este contraindicată persoanelor care au antecedente de boli asociate cu cheaguri de sânge. De asemenea, poate reduce eficacitatea anticoagulantelor.
Copiii, gravidele și femeile care alăptează ar trebui să fie atenți la măceșe: nu există suficiente date despre siguranța fructelor sale pentru ei.
Din cauza conținutului relativ ridicat de vitamina C, prea multe măcese în dietă pot provoca greață sau arsuri la stomac. De asemenea, excesul de vitamina C poate dăuna persoanelor cu pietre la rinichi, anemie falciforme și hemocromatoză (o tulburare genetică în care organismul absoarbe și stochează prea mult fier).