Clicky

LEUȘTEANUL: 13 PROPRIETATI BENEFICE PENTRU ORGANISM

Romanii adora leusteanul. O ciorba fara aroma acestei plante, adaugata la final, nici nu e ciorba. Cum nici bagajele celor plecati sa munceasca in afara care, pe langa alte gusturi ce le amintesc de tara si locul de bastina, indeasa in valize leusteanu sub diverse forme, verde, uscat, cu sare sau congelat.
Proprietățile leușteanului sunt foarte diverse și sunt folosite astăzi în domenii complet diferite. Frunzele tinere de leuștean sunt servite pe post de condiment în gătit, se adaugă la diverse feluri de mâncare, de la supe, ciorbe la salată. Cosmetologia și medicina folosesc în mod activ proprietățile medicinale ale leușteanului pentru fabricarea multor produse farmaceutice.
Leusteanul este o plantă perenă, poate atinge o înălțime de până la doi metri si are o tulpina ramificată. Originea sa este in munții din sudul Europei.
Din cele mai vechi timpuri, proprietățile leușteanului au fost considerate miraculoase. A câștigat o popularitate deosebită în Evul Mediu, cu ajutorul lui se tratau mai multe boli. La vechii slavi, leușteanul era cunoscut ca medicament și nu numai. Exista credința că rădăcina de leuștean are o vrajă de dragoste și fetele pregăteau un decoct din ea pentru a-si atrage tinerii pe care ii voiau iubiți. Acest decoct a fost considerat o „poțiune de dragoste”, de la care și-a luat numele – libistik (in slava), Liebe (in germana) = dragoste. Dintotdeauna, oamenii își amintesc despre proprietățile sale medicinale, nutritive și aromatice.
Dincolo de arta culinara, leusteanul servește ca parfum la fabricarea produselor chimice de uz casnic. El se mai adaugă la lichioruri, amestecuri de tutun ca agent de aromatizare.
În cosmetologie și medicină, proprietățile medicinale ale leușteanului sunt utilizate în mod activ pentru fabricarea multor produse farmaceutice.
În medicina populară, fără îndoială, această plantă medicinală nu poate fi înlocuibilă.
Leușteanul are următoarele proprietăți medicinale:
Infuzia de leuștean îmbunătățește creșterea părului și îl întărește, iar dacă părul este clătit cu un decoct de leuștean, devine bogat și strălucitor.
De asemenea, infuzia sa are o proprietate diuretică, elimină perfect excesul de săruri din organism. Se foloseste pentru edem de origine cardiaca si renala si pentru hidropizie.
Leusteanul are efect tonic, îmbunătățește funcția inimii, stimulează vezica biliară și curăță sângele.
Planta de leuștean este bogată în vitamine: cantitatea de vitamina C se apropie de cantitatea din țelină, iar conținutul de vitamina A nu este mai putin decat in morcovi.
Dacă este utilizat sistematic, atunci excitabilitatea sistemului nervos scade.
Frunzele și tulpinile proaspete de leuștean sunt un bun tratament impotriva viermilor intestinali.
Leusteanul este un bun dezinfectant și este utilizat în tratamentul ulcerelor și rănilor, bolilor inflamatorii și purulente ale pielii. Lotiunile din infuzia de leustean sunt folosite pentru acnee.
Mirosul de leuștean zdrobit vindecă migrenele.
Este util pentru constipație, îmbunătățește motilitatea intestinală și îmbunătățește metabolismul.
Este folosit pentru masaj in reumatism și gută.
Această plantă medicinală are proprietăți vindecătoare in cazul dependenței de alcool.
Stabilizează ciclul menstrual la femei.
Uleiurile sale esențiale sunt considerate un bun afrodisiac. Bărbații care iau o tinctură de leuștean își câștigă forța masculină și manifestă interes pentru sexul opus.

Distribuie
post-img
Prev post

CUM SĂ SLĂBEȘTI RAPID ȘI SĂNĂTOS

Next post

AUTISMUL, CAUZE SI TESTARI GENETICE COMPLEMENTARE

post-img