Clicky

LENTILE DE CONTACT: REGULI DE SELECȚIE, UTILIZARE ȘI ÎNGRIJIRE

Lentilele de contact sunt o soluție excelentă pentru cei care au probleme de vedere, dar sunt încă jenați să poarte ochelari. Cu toate acestea, lentilele sunt folosite nu numai pentru vederea problematică, ci și ca o modalitate de a schimba imaginea si culoarea ochilor, de a transforma aspectul, cand vine vorba de lentilele colorate.

Lentilele au multe avantaje: comoditate, estetică, noutate. Astăzi, la vânzare există lentile de calitate excelentă literalmente „pentru toate ocaziile”. Dar alegerea trebuie făcută ținând cont de recomandările medicului.

Înainte de a cumpăra și utiliza lentile, trebuie să:

  • vizitați un oftalmolog și să vă verificați vederea;

  • contactați un specialist pentru alegerea corectă a lentilelor;

  • după selectarea lentilelor, citiți cu atenție instrucțiunile de utilizare;

  • familiarizați-vă cu regulile de îngrijire zilnică a lentilelor;

  • elaborați un plan zilnic personalizat de îngrijire a ochilor.

În caz contrar, riscați să vă creați disconfort și chiar să vă afectați sănătatea ochilor.

Tipuri de lentile de contact

Principiul de funcționare al lentilelor de contact este același cu cel al ochelarilor – refracția optică a luminii pentru a ajunge la retina.

Printre principalele caracteristici care afectează performanța lentilelor se numără materialul, grosimea și curbura. Conform acestor trei caracteristici, lentilele vor diferi.

Lentilele de contact cosmetice

Sunt destinate pentru schimbarea culorii ochilor sau pentru a masca un defect structural prezent din nastere sau dobandit. Aceste lentile sunt disponibile si in varianta cu dioptrii si in diverse culori.

Lentilele de contact terapeutice

Indicate de medicul oftalmolog in anumite afectiuni oculare (ex: eroziuni corneene, sdr. Stevens-Johnson, keratopatia neurotrofica, keratopatia buloasa, ectazii corneene, dupa extragerea corpilor straini din ochi etc.) sau post tratament chirurgical.

Lentile de contact in functie de durata de purtare recomandata

 • lentile cu inlocuire zilnica – acestea se achizitioneaza de obicei in pachet de 30 de bucati (cate una pentru fiecare zi a lunii). Se aplica dimineata, se indeparteaza seara si se arunca;

 • lentile de contact cu inlocuire frecventa saptamanale /bilunare /lunare – se poarta zilnic 12-14 ore/ zi, se scot seara, se curata cu solutii de intretinere pentru lentile de contact si se pastreaza in recipientele speciale peste noapte. Se inlocuiesc la 2 saptamani, o luna sau 3 luni, functie de indicatia producatorului;

 • lentile de contact lunare, port continuu. Sunt din silicon-hidrogel si asigura o foarte buna transmisibilitate la oxigen, se poarta zi si noapte, continuu, se schimba la 1 luna (30 de zile);

 • Lentile de contact anuale – se poarta 10-12 ore/ zi, se scot seara. Se recomanda doar in cazurile dioptriilor extreme, cand nu avem posibilitatea de a prescrie lentilele de contact cu inlocuire frecventa;

Lentile de contact in functie de materialul din care sunt fabricate

Din punct de vedere al materialului folosit, lentilele de contact sunt:

 • moi;

 • rigide – lentile de contact rigide (gaz permeabile) – sunt recomandate la pacientii cu dioptrii cilindrice mari (4-5 dioptrii), astigmatism neregulat, keratoconus;

 • cu continut mixt (hibride).

Alegerea tipului de lentile depinde de caracteristicile individuale. Ochii unora sunt mai predispuși la uscarea mucoasei, în timp ce alții sunt mai predispuși la oboseală din cauza lipsei de oxigen.

Lentilele groase provoacă adesea disconfort, iar grosimea reduce aportul de oxigen către cornee.

Potrivirea lentilei, etanșeitatea potrivirii și mobilitatea depind de curbură. În mod normal, când clipește, obiectivul ar trebui să se miște ușor. Dacă potrivirea este prea strânsă, nutriția corneei este perturbată.

Cum să îngrijești lentilele de contact?

Iată câteva principii de bază pentru îngrijirea lentilelor de contact:

Curățarea mâinilor. Pentru a evita infecția sau iritarea ochilor, lentilele trebuie manipulate numai cu mâinile bine spălate și uscate. Spălați-vă mâinile înainte de fiecare contact cu lentilele.

Curățenia lentilelor și a recipientului. Dacă utilizați lentile non-zilice, acestea trebuie tratate cu atenție cu o soluție specială dezinfectantă după îndepărtare. Recipientul trebuie tratat cu aceeași soluție. Nu folosiți apă, aceasta poate conține contaminanți și bacterii. Soluția de lentile multifuncționale consumată este potrivită pentru prelucrare.

Atenție! Daca pentru ochi diferiti sunt recomandate lentile cu diferite dioptrii, din cauza neatentiei la momentul schimbarii, riscati sa le confundati. Recomandare: incepeti intotdeauna tratamentul cu acelasi ochi.

Merita sa curatati lentilele una cate una, cu cateva picaturi de solutie fiecare. După procesare, este necesar să lăsați lentilele în recipientul cu soluția pentru o perioadă, astfel încât să fie dezinfectate. Nu uitați să curățați în mod regulat recipientul în sine, o dată pe lună ar fi bine să-l schimbați.

Îngrijirea regulată a lentilelor nu este suficientă, pentru a menține sănătatea vederii, trebuie să respectați și regulile de îngrijire a ochilor. Problema principală este uscarea membranei mucoase a ochiului. Lichidul lacrimal nu este adesea suficient pentru a umezi, în mod regulat, lentila și pentru a menține echilibrul de umiditate.

Ochii ți se pot usca mai mult dacă:

 • lucrezi la computer sau te uiți la un smartphone (frecvența clipirii devine mai mică, filmul lacrimal se evaporă mai repede);

 • aveți boală tiroidiană (producția de lacrimi este perturbată);

 • luați antihistaminice sau medicamente hormonale (afectează producția de lacrimi);

 • ai suferit o infectie oculară.

In toate aceste cazuri, si doar pentru confort, se recomanda picaturi pentru ochi. Picăturile formează o peliculă pe suprafața ochiului, identică cu cea lacrimală.

Cum să-ți păstrezi ochii sănătoși cu lentile de contact?

  • Respectați regimul de purtare recomandat de medic.

  • Folosiți doar propriile lentile, nu le împrumutați pe ale altcuiva.

  • Schimbați regulat lentilele cu altele noi, aruncați-le pe cele uzate.

  • Folosiți picături pentru ochi pentru a hidrata mucoasele ochilor.

  • Dacă folosești produse cosmetice, alege un rimel impermeabil, machiază-te după ce ți-ai pus lentilele, folosește demachiante degresate.

  • Vizitați regulat un oftalmolog.

Distribuie
post-img
Prev post

IOANA MARINESCU, SFATURI PENTRU UN TEN DE PRIMAVARA

Next post

CROMUL, BENEFICII PENTRU SĂNĂTATE ȘI 10 SURSE UNDE ÎL GĂSIM

post-img