Clicky

LEGUMA CARE CALMEAZĂ ARSURILE LA STOMAC

Așa cum am mai discutat în articole anterioare, primăvara este sezonul afecțiunilor digestive, arsurile la stomac fiind foarte frecvente în această perioadă.

Mare parte din ulcere de stomac sunt cauzate de infecția cu o bacterie. În 2005 Barry Marshall și John Warren au primit premiul Nobel pentru descoperirea relației dintre Helicobacter pilori și bolile de stomac. Interesant este că mai mult de jumătate din populația globului are Helicobacter prezent în stomac, însă doar 1 din 5 purtători va dezvolta mici leziuni inflamatorii de tip ulcer, a explicat, pe Facebook, nutriționistul Mihaela Bilic.

Potrivit acesteia, antibioticele necesare pentru distrugerea acestei bacterii ar putea să fie înlocuite în viitorul apropiat cu un extract concentrat din broccoli.

Astfel, sulforafanul este substanța capabilă să blocheze enzimele care îi permit bacteriei Helicobacter să neutralizeze aciditatea gastrica și să se fixeze de mucoasa stomacului. În plus, compușii cu sulf au efect alcalinizant și neutralizează toxinele din organism, prin urmare toată familia cruciferelor trebuie inclusă în meniu, de la varză la conopidă și broccoli.

Broccoli este un „dușman de moarte” pentru bacteriile cauzatoare de ulcer, dar și leguma numărul unu în protecția anticancer, a subliniat Mihaela Bilic. Fitonutrienții cu efect anticancer din broccoli au eficiență maximă dacă îl consumăm crud sau îl gătim minim, fiert la abur 2-3 min. În felul ăsta protejăm și vitamina C, prezentă din belșug în broccoli. Pentru gust și sănătate puneți un strop de ulei sau parmezan ras, grăsimea crește absorția de betacaroten, un pigment cu rol de vitamina A.

Distribuie
post-img
Prev post

CELE MAI FRECVENTE AFECTIUNI DERMATOLOGICE ALE CATEILOR

Next post

TREI TIPURI DE LEZIUNI PE PLEOAPE ȘI CE REPREZINTĂ ELE

post-img