Clicky

JELEURILE, BOMBE CU CHIMICALE CARE PUN ÎN PERICOL VIAȚA COPIILOR

O fetiță a murit, recent, după ce s-a sufocat cu un jeleu care i-a rămas în gât. Acest caz înfiorător reprezintă un puternic semnal de alarmă cu privire la riscurile la care sunt expuși copiii atunci când consumă jeleuri.

Da, jeleurile sunt extrem de atrăgătoare nu doar pentru copii, ci chiar și pentru unii adulți. Sunt aromate, colorate și sub diferite forme, la fel de atractive, de personaje din desene animate, inimioare, floricele și ursuleți.

De fapt, dincolo de acest exterior atractiv, jeleurile sunt cocktailuri chimice, care afectează sănătatea copiilor și chiar le pun viața în pericol.

Ce sunt jeleurile?

Jeleurile sunt produse zaharoase de forme variate, asemănătoare bomboanelor, având diverse culori în masă și fiind adesea pudrate cu zahăr. Consistența jeleurilor este fermă dar elastică iar masa este translucidă, limpede ori matisată. Materia primă din care se obțin se numește tot jeleu și este produsă din suc ori pulpă de fructe cu adaos de zahăr care se fierbe până se îngroașă și capătă consistență de gel.

Cocktail de chimicale:

Asociația ProConsumatori (APC) avertiza, recent, despre riscul privind consumul de jeleuri. Potrivit unui studiu realizat atunci, în cadrul căruia au fost verificate 44 de tipuri de jeleuri, la 91% dintre produsele analizate s-au identificat arome artificiale în compoziția acestora. Numai la 4% dintre produsele analizate s-au folosit arome identic naturale, iar la 5% dintre produse s-au folosit substanțe de aromatizare, fără a se preciza natura acestora.

De asemenea, la toate produsele analizate, cantitatea de zahăr adăugat în respectivele sortimente de jeleuri varia între 7 și 14 lingurițe de zahăr per 100 grame produs, adică între 43 de grame zahăr și 85 de grame zahăr per 100 grame produs. Conținutul ridicat de zahăr din acest tip de produs explică și valoarea energetică ridicată, aceasta variază între 307,4 kcal și 382,5 kcal.

Nu în ultimul rând, în cele 44 de produse analizate s-au identificat 34 aditivi alimentari, La 47% dintre produsele analizate s-au folosit coloranți sintetici. Coloranții sintetici (caramel cu sulfit de amoniu, albastru patent V, albastru briliant FCF, roșu allura, sunset yellow) pot provoca reacții alergice, modificări cromozomiale, tulburări de respirație, dermatite și au potențial cancerigen. De fapt, produsele alimentare care conțin coloranți sintetici nu sunt recomandate copiilor.

Risc de sufocare

Dincolo de chimicalele prezente în jeleuri, aceste produse destinate în primul rând copiilor prezintă risc de sufocare. Fetița despre care aminteam la începutul articolului a murit din cauza unui jeleu în formă de ochi, de dimensiunea unei mingiuțe de ping-pong, jeleu cumpărat de la un magazin de lângă școală. Din păcate, aceste produse se vând fără niciun avertisment pe etichete.

Așadar, este bine să învățăm copiii să aleagă alimente sănătoase, nu produse pline de chimicale, care le pun viața în pericol!

Distribuie
post-img
Prev post

XEROSTOMIA. CE ÎNSEMNĂ CÂND AVEM GURA USCATĂ?

Next post

CAUZELE APARITIEI VARICELOR

post-img