Clicky

INSOLAȚIA, SIMPTOME, TRATAMENT ȘI PREVENȚIE

Deși vremea este încă destul de schimbătoare, cel puțin din punct de vedere calendaristic vara își anunță prezența.

Așadar, este momentul să ne pregătim pentru acest anotimp atât de îndrăgit, dar care nu este lipsit de provocări, și ne referim aici mai ales la insolație și caniculă. Este drept, abia așteptăm ca vara să-și intre în drepturi și să ne bucurăm de căldura soarelui, însă este bine să știm cum să ne protejăm organismul și să-l ferim de afecțiunile specifice acestui anotimp.

Insolația apare atunci când organismul este expus la o temperatură ridicată, fără protecție solară și fără îmbrăcăminte adecvată. Sistemul de termoreglare a organismului nu mai face față căldurii, simultan cu pierdere excesivă de lichide, în timp ce temperatura corpului ajunge și chiar depășește 40 de grade.

Șocul termin apare cel mai frecvent în perioadele caniculare și este o urgență medicală, deoarece dacă nu este tratat imediat poate duce la afectarea creierului, rinichilor și inimii.

Simptomele insolației:

1.febră mare, de peste 40 de grade;

2. palpitații cu puls cardiac accelerat;

3.stare de somnolență;

4.durere de cap pulsatilă;

5. piele roșie și fierbinte;

6.greață și vărsături;

7. pierderea conștienței, delir, leșin;

8. convulsii.

Tratament:

Așa cum am mai precizat, șocul termic este o urgență medicală. Dacă cineva din jurul tău se confruntă cu această afecțiuni, sună la 112 și cheamă ambulanță. Cel mai important lucru este ca temperatura persoanei care este afectată de insolație trebuie scăzută. În așteptarea personalului medical, pacientul trebuie dus la umbră sau într-un spațiu răcoros.

Atenție la tendința de a introduce persoana afectată de insolație în cadă în apă rece sau în izvor tot cu apă rece, acolo unde este cazul, deoarece acestă măsură poate provoca stop cardio-respirator. Este mai indicat să se aplice prosoape ude. Totodată, trebuie avut grijă la așezarea corpului într-o poziție întinsă, cu picioarele ridicate deasupra nivelului inimii.

Nu în ultimul rând, dacă pacientul poate să bea lichide, trebuie să i se dea apă, ceai, apă minerală, sucuri naturale, etc.

Prevenție:

Există anumite categorii de persoane mai afectate de insolație, respectiv copiii, bătrânii, persoanele care suferă de afecțiuni cardiovasculare sau diabet. În cazul acestora, măsurile de prevenție sunt esențiale, însă recomandările sunt valabile pentru toate persoanele, indiferent de vârsta acestora sau de starea lor de sănătate.

1.În zilele caniculare trebuie să se evite expunerea la soare în intervalul 10.00-17.00.

2.Hainele trebuie să fie lejere, vaporoase, din culori deschise, iar capul trebuie întotdeauna protejat cu pălărie, șapcă sau orice alt articol potrivit.

3.Hidratarea trebuie să fie o prioritate, indiferent dacă vorbim de apă, sucuri, ceaiuri.

4. Alimentația trebuie să fie mai ușoară, fiind acordată prioritate legumelor și fructelor de sezon.

4. Trebuie evitat consumul de cafea și mai ales de alcool.

5. Efortul fizic intens trebuie evitat. Orice activitate trebuie programată dimineața sau seara, atunci când este mai răcoare. (R.O.)

Distribuie
post-img
Prev post

ȘOFRANUL, „AURUL ROȘU” DIN FARMACIA NATURII

Next post

MASCA DE BANANE SI BENEFICIILE EI PENTRU TEN

post-img