Clicky

INFECTIA HPV DOCTORUL TAU

Infecția HPV și riscul de cancer de col uterin

Virusul Papiloma Uman (HPV) este o infecție virală cu transmitere sexuală, transmisibil prin contactul direct piele-piele, aceasta fiind una din principalele cauze de apariție a cancerului de col uterin
Persoanele care au mai mulți parteneri sexuali prezintă un risc foarte mare de a dobândi virusul HPV. Există peste 100 de tipuri diferite de virus HPV, spune medicul Alexandra Negoiță.
Testul Papanicolau se efectuează de rutină pentru a evidenţia în timp util prezenţa modificărilor la nivelul celulelor colului uterin cauzate de infecţia persistentă cu virusul HPV. Modificările care apar la nivelul celulelor colului uterin poartă numele de displazie cervicala.
Pacienta detectată pozitiv la genotiparea HPV si care respecta indicațiile medicului, prezintă un risc minim de a dezvolta cancer de col uterin, deoarece leziunile precursoare vor fi tratate la timp.
Lăsată netratată, infecția cu virusul HPV duce la complicații:
• negi genitali;
• negi anali;
• ulcere sau suprainfecții datorită condiloamelor;
• apariția de cancer cervical, anal, vulvar, vaginal, cancer de cap și gât;
• depresia, pierderea stimei de sine;
Condiloamele genitale sunt generate de tulpinile 6, 11 HPV. Tratamentul infecției HPV constă în creșterea imunității prin stil de viață i suplimente alimentare/ vitamin.
Tratamentul medicamentos pentru eliminarea verucilor presupune aplicarea topică, direct pe leziuni. Vaccinarea anti HPV oferă protecție împotriva dobândirii acestei infectii și o diminuare a încărcăturii virale atunci când aceasta există, explică medicul Alexandra Negoiță.
Virusul HPV este răspândit într-un procent foarte mare din populația activă sexual și poate exista în stare latentă sau activ. Persoanele purtătoare/ cu genotipari positive HPV nu au contraindicații în a avea o sarcina, atât timp cât testul Babes Papanicolau nu indica leziuni de grad inalt.

DOCTOR ALEXANDRA NEGOIȚĂ

DOCTOR ALEXANDRA NEGOIȚĂ

MEDIC SPECIALIST OBSTERICA GINECOLOGIE
Distribuie
post-img
Prev post

CICOAREA, O PLANTA SANATOASA, DAR PUTIN CUNOSCUTA

Next post

CONSTIPATIA, VESNICA SI TOTUSI REZOLVABILA AFECTIUNE

post-img