Clicky

Indigestia la copii

Indigestia nu este o boală în sine, ci o tulturare alimentară care se manifestă prin mai multe simptome.
La copii, indigestia apare când cel mic fie consumă prea multe alimente, fie nu le mestecă corespunzător. De asemenea, un stil alimentar nepotrivit (alimente grase, preparate picante) poate conduce la apariția acestui tip de disconfort gastric.
Pe urmă, mai sunt și alimente precum fasolea, varza, castravetele și conopida, recunoscute pentru faptul că provoacă balonare și arsuri gastrice, nefiind recomandate în cantități mari și cu atât mai puțin la copiii care au episoade repetate de indigestie, explică dr. Steluța Borghina.
Care sunt simptomele indigestiei?
Simptomele indigestiei sunt ușor de observat încă de la debutul problemei. Copilul se vă plânge întâi de dureri apărute în regiunea abdominală, senzații care vor fi însoțite la scurt timp de o stare de greață ori chiar de vomă.
Cel mic vă simți arsuri gastrice, se vă confrunta cu balonare, vă avea gaze intestinale și vă eructa (râgâială) frecvent sau va prezenta sunete intestinale puternice (borborisme), greaţă, diminuarea apetitului, flatulenţă (eliminarea gazelor pe cale anală).
Uneori poate să aibă și scaune diareice ori mai rar să fie constipat, în funcție de combinația de alimente pe care a făcut-o și de modul în care organismul lui a reacționat la ea. Copilul are un apetit alimentar redus atunci când suferă de indigestie și este lipsit de energie, având în vedere că organismul lui este concentrat pe reglarea digestiei.
Regimul alimentar pentru indigestie
Pentru că indigestia este strict legată de stilul de viață abordat, în special de stilul alimentar, în tratarea sa se impune schimbarea unor obiceiuri și abordarea unor reguli ușor de respectat:
Alimentele care sunt direct responsabile de declanșarea indigestiei trebuie eliminate complet din meniu, cel puțin o perioadă până când sistemul digestiv își recapătă funcțiile.
mesele copioase vor fi evitate, iar persoanele care suferă de indigestie sunt sfătuite să consume hrană în cantități mici și dese, de preferat trei mese principale și două gustări.
importantă este mestecarea alimentelor până ce acestea devin pastă, în acest mod fiind susținută funcția digestivă și reducerea la minim a posibilității de apariție a indigestiei
alimentele recomandate sunt: carnea fiartă, orezul, supa de rădăcinoase, legumele fierte sau preparate la abur, brânză de vaci, banana și mărul copt
porționarea în bucăți mai mici ale alimentelor
evitarea meselor târzii, a alimentelor grase, condimentate sau prăjite și la excluderea ciocolatei sau a sucurilor carbogazoase.
Pentru tratamentul medical al indigestiei, luați legătura cu medicul de familie. Un consult medical este totdeauna binevenit pentru a stabili cauza exactă a problemei digestive a copilului precum și necesitatea și durata unui tratament adecvat.
Sursa: kilostopjunior

Distribuie
post-img
Prev post

CURCAN LA MASA DE CRACIUN

Next post

CUM NE PUTEM PREGATI PENTRU SARBATORI

post-img