Clicky

HRIȘCA: BENEFICII ȘI CONTRAINDICATII PENTRU ORGANISM

Hrișca este de mult timp un produs cunoscut pentru romani. Pe baza ei, au fost vehiculate tot felul de diete si cure de slabire. Dar cu siguranta, putini dintre cei care au auzit despre hrisca si poate chiar au consumat-o, cunosc cu adevarat proprietățile benefice ale acestor seminte. Aflați de ce această cereală este atât de utilă!

Hrișca este distribuită în întreaga lume și este considerată o cultură străveche. Patria sa este India și Nepal, unde hrișca a fost cultivată inca de acum 4 mii de ani. Ulterior, hrișca a fost adusă în Asia, răspândită în Orientul Mijlociu și apoi a venit în Europa, undeva în jurul secolului al XVI-lea.

Datorită comerțului activ cu hrișcă între diferite țări, aceasta a fost numită diferit în fiecare stat. De exemplu, în Italia și Grecia – “grâu turcesc”, iar în Franța și Portugalia – “arabă”. Slavii ii spun “grechka”, de la “greci”, fiind cei care au adus-o prima data in zona.

În India, hrișca a avut o mare importanță culturală inca din vremurile stravechi. Chiar si în prezent, în timpul festivalului religios de la Navratri, hindușilor li se permite să mănânce numai anumite legume, hrișcă și alte cereale. De asemenea, hrișca este considerată o plantă meliferă importantă – celebra miere de hrișcă cu un miros și un gust deosebit făcută de albine din nectarul de hrișcă este foarte apreciata.

Dar care este compoziția ei? La 100 g contine:

Calorii – 95 kcal

Proteine ​​- 4 g

Grăsimi – 0,8 g

Carbohidrați – 19 g

Ce beneficii are hrișca?

1. Contine proteine

Hrișca este una dintre cele mai bogate în proteine ​​cereale. În acest sens, este a doua după mazăre. Proteinele din hrișcă conțin mulți aminoacizi: lizină, triptofan, care sunt necesari pentru sinteza propriilor proteine ​​în organism. Prin urmare, hrișca este de o mare importanță pentru vegetarieni, ca înlocuitor parțial al alimentelor din carne.

2. Este bogata in amidon

De asemenea, hrisca este bogata in amidon – un carbohidrat care hraneste organismul. Fibrele din compoziția ei oferă o senzație lungă de sațietate, așa că hrișca este favorita multor diete. În cazul constipației, aceeași fibră ajută la creșterea peristaltismului și la îmbunătățirea digestiei. Deși în cantități mari, hrișca poate provoaca efectul opus.

3. Contine colina

Hrisca este una dintre putinele cereale care contine colina, o vitamina B necesara functionarii sistemului nervos.

4. Are o concentratie mare de flavonoide

Unii oameni de știință cred că hrișca chiar reduce riscul de cancer datorită concentrației mari de flavonoide. Aceste substanțe împiedică creșterea celulelor canceroase.

5. Contine multe vitamine

Există o mulțime de alte vitamine B în hrișcă, precum și vitaminele E și K solubile în grăsimi, care sunt absorbite numai împreună cu grăsimile.

Hrisca nu are contraindicatii. Cu un consum moderat de produs, de obicei nu există probleme. Dar, la unii oameni, hrișca poate provoaca reacții alergice.

De asemenea, consumata in cantitati mari, hrisca poate duce la constipatie, daca o persoana este predispusa la acest lucru. Dimpotrivă, după toxiinfecțiile alimentare, hrișca este un produs destul de „ușor” pentru a începe să mănânci din nou.

Beneficiile hrișcii în nutriție sunt neprețuite. Mai ales sunt cunoscute „dietele cu hrișcă”, în care se mănâncă doar hrișcă și chefir. Desigur, orice mono-dietă este extrem de dăunătoare, deoarece nu asigură organismului toate substanțele necesare. Dar dacă includeți hrișca în dieta principală, aceasta contribuie cu adevărat la pierderea în greutate. Hrișca furnizează organismului proteine, iar senzația de foame nu apare atât de repede.

În medicina clasică, multe preparate sunt făcute pe bază de hrișcă. În același timp, sunt recoltate multe părți ale plantei: flori, frunze și tulpini. Din partea erbacee, farmaciștii obțin substanța rutina, iar florile sunt folosite pentru a produce preparate din plante. Rutina este utilizată în tratamentul deficienței de vitamina P, pentru a îmbunătăți permeabilitatea vasculară, care este afectată în multe boli – hipertensiune arterială, reumatism și altele.

Hrișca este cunoscută și în medicina populară. Un decoct de flori de hrișcă a fost folosit împotriva tusei uscate cu bronșită. Decoctul facilitează și procesul de expectorație. Frunzele uscate sau proaspete zdrobite ajută la vindecarea rănilor și ulcerelor purulente.

De asemenea, semintele uscate de hrișcă se folosesc în medicina orientală, in sesiunile de masaj terapeutic: pungi cu cereale sunt încălzite și apoi așezate pe punctele cu probleme. Căldura uniformă îmbunătățește fluxul sanguin tisular și reduce durerea. În cosmetologie, făina grosieră de hrișcă se adaugă la scrubs și peelings pentru a curăța pielea.

Distribuie
post-img
Prev post

6 PRODUSE INTERZISE DACA VREI SA AI UN PAR FRUMOS

Next post

CE MUZICĂ ASCULTĂM ÎN FUNCȚIE DE AFECȚIUNI? CALMEAZĂ DUREREA, ÎNTĂREȘTE INIMA ȘI TE AJUTĂ SĂ MĂNÂNCI MAI PUȚIN

post-img