Clicky

HOLERA ȘI PREVENIREA EI

Cu siguranța toata lumea a auzit despre holeră fie in presa, fie din povestile bunicilor sau din literatura. Ce este această boală, unde este rastandită și cum o prevenim?

Holera este o boală infecțioasă acută deosebit de periculoasă, caracterizată prin diaree și deshidratare, care, dacă nu este tratată prompt, poate fi fatală.

Unde este raportată holera?

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în peste 50 de țări ale lumii, cazuri de holera sunt observate pe tot parcursul anului. În mod tradițional, sunt țările dezavantajate din Asia de Sud-Est (India, Bangladesh, Filipine, Malaezia, China, Afganistan, Irak, Iran, Thailanda, Singapore) și Africa (Benin, Burundi, Zambia, Zimbabwe, Republica Democrată Congo, Camerun, Malawi, Mozambic, Ghana, Guineea, Nigeria, Liberia, Togo, Tanzania, Uganda, Zair).

Dar, au fost intalnite cazuri si în America Latină, în special în Haiti și Republica Dominicană.

Este important de reținut că, atunci când alegeți o țară pentru o vacanță, este necesar să verificați cu operatorii de turism informații despre situația holerei din acea țară.

Cum se manifestă boala?

Boala începe acut, semnele caracteristice ale holerei sunt scaune moi repetate și vărsături. Holera se caracterizează atât prin forme ușoare, cât și severe ale bolii, cu o dezvoltare rapidă.

Perioada de incubație (ascunsă) a bolii, de la momentul infecției până la apariția primelor semne clinice, variază de la câteva ore până la 5 zile, cel mai des 1-2 zile. Susceptibilitatea la holeră este mare. Grupele de risc pentru holeră sunt copiii, precum și persoanele care suferă de gastrită cu aciditate scăzută, care au suferit rezecție gastrică și care consumă alcool.

Cum poți să faci fata holerei?

Holera este o infecție intestinală care isi are originea la om. Modalitățile de transmitere a infecției sunt diferite: apă, alimente și contact direct sau atingerea obiectelor infectate.

Factorii de transmitere a bolii sunt, după cum urmează:

apă contaminată: holera se poate lua prin folosirea apei contaminate din surse nesigure pentru băut, spălarea vaselor, legumele și fructele, înghițirea ei în timpul scăldatului in lacuri.

alimente contaminate în timpul preparării și/sau vânzării, fructe de mare (în special crustacee consumate crude sau insuficient gătite), fructe și legume (fertilizate cu excremente și gunoi, udate cu apă contaminată). Cele mai periculoase pentru infecție sunt produsele care nu sunt supuse tratamentului termic, articolele de uz casnic contaminate cu secrețiile pacientului și mâinile murdare.

Cum să previi holera?

Trebuie respectate regulile de bază de igiena.

Nu folosiți apă nesigura pentru băut și pentru uz casnic (spălat legume, fructe, jucării și alte articole) din surse aleatorii.

Beti apă fiartă sau îmbuteliată, sucuri.

Evitați să folosiți gheață pentru a răci diferite băuturi.

Nu prindeți singuri crabi, midii, pești și alte produse ale mării, oceanului și din alte surse de apă (lacuri, râuri etc.).

Înotul doar în apele permise pentru recreere organizată.

Nu faceți gargară cu apă nefiertă și nu înghițiți apă când faceți baie.

Spălați-vă mâinile în mod regulat și bine cu săpun după întoarcerea de pe stradă, înainte de a mânca și după folosirea toaletei etc.

Dacă mergeți in vacante cu familia sau prietenii, asigurați-vă că și ei respectă aceste măsuri de precauție.

În special, cand vine vorba de sugari, următoarele măsuri preventive trebuie respectate cu deosebită atenție:

  • înainte de a hrăni copilul, spălați-vă bine mâinile și spalați bine sanii cu apă curată (îmbuteliată, fiartă);

  • nu vă spălați pieptul cu apă de la mare, ocean, râu, lac din zona unde vă relaxați (înoți etc.);

  • formula pentru hrănire trebuie diluata numai cu apă fiartă;

  • spălați vasele copilului în apă fiartă, depozitați-le în pungi inaccesibile celorlalți copii;

  • spălați zilnic jucăriile copiilor cu apă și săpun.

Când apar primele simptome de diaree: trebuie să consultați imediat un medic!

Nu vă automedicați!

Sunați la numărul de telefon afișat pe certificatul de asigurare de sănătate. Chemați un medic la hotel, informându-l despre simptomele bolii. Ai grijă de sănătatea ta!

Distribuie
post-img
Prev post

SINDROMUL VIBRAȚIEI FANTOMĂ. CE SE ÎNTÂMPLĂ CÂND VORBIM PREA MULT LA TELEFON

Next post

OBEZITATEA LA CATEI

post-img