Clicky

HIDROLATERAPIA - O ALTERNATIVĂ PENTRU SĂNĂTATE MAI PUȚIN CUNOSCUTĂ

AUTOR: Doina Berescu, aromaterapeut & fondator Ecoland-Production

Hidrolații sau apele florale cum sunt mai bine cunoscute reprezintă una dintre cele două substanțe care rezultă in urma procesului de distilare cu vapori de apă a plantelor aromatice.Prima substanță care se separă fiind uleiul esential.

Marea calitate a hidrolaților este că sunt eficienți și fără riscuri având în urma distilării o concentrare redusă de molecule aromatice față de uleiurile esențiale, respectiv 0,1-2 %

Se recomandă folosirea hidrolaților când utilizarea uleiurilor esențiale este restricționtă:

*la persoanele vulnerabile din categoria bebelușilor,copiilor pănâ la 7 ani,persoanelor în vârstă;

*pentru îngrijirea mucoaselor;

*la persoanele cu hipersensibilitate cutanată.

Hidrolații sunt remedii importante pentru sănătate.Le putem integra ușor in viața cotidiană, au puține contraindicații și multe efecte terapeutice. Nefiind toxice se dovesesc puternice și produc schimbări importante pe planul psiho-emoțional și fizic.

Nu s-a reușit până în prezent explicația concentrației reduse de molecule aromatice raportat la efectul terapeutic manifestat deși toată lumea recunoște eficiența lor. Iată câteva exemple pentru o parte din problemele zilnice pe care le putem avea:

*cefalee – o liguriță de hidrolat de mentă într-un pahar cu apă (100 ml) de 4-5 ori /zi și aplicarea de comprese reci cu acest amestec pe frunte;

*febră – vaporizăm pe corp hidrolat de lavandă și trandafir. Într-un litru de apă caldă punem câte o linguriță din cele două hidrolate și bem amestecul pe parcursul zilei;

*nevralgii, dureri de cap cronice : se bea 1 litru de apă în care am adăgat 2 lingurițe cu hidrolat de coada șoricelului . Aplicăm comprese din acest amestec;

*tratamente ale ochilor : vaporizăm pe pleoape în cazul ochilor obosiți hidrolat de albăstrele. În timpul folosirii calculatorului vaporizăm hidrolat de trandafir. Pentru ochii iritați aplicăm comprese cu hidrolat de mușețel sau mirt. Pentru pleoape umflate hidrolatul de mirt vapozizat sau sub formă de comprese este foarte efficient;

*picioare obosite : vaporizăm hidrolat de mentă și cedru succesiv ;

*transpirație excesivă : vaporizare și băi de picioare cu hidrolat de salvie și palmarosa (câte 2 lingurițe de hidrolat în baia de picioare).

În domeniul cosmeticii sunt larg utilzați pentru îngrijirea pielii(vaporizare pe față sau corp), ca spray facial,tonic cutanat,mască,loțiune după bărberit.În ingrijirea părului folosim hidrolații la șamponare și clătire .Sunt frecvent utilizați la fabricarea produselor cosmetice organice.

Deasemenea ,hidrolații se folosesc la băi pentru bebeluși,copii mici,adulți pentru îngrijirea picioarelor sau a mâinilor.În funcție de conținutul de puritate sau tipul de conservanți folosiți hidrolații pot fi folosiți în bucătărie ca aromatizanț(parfumarea băuturilor,infuzii de plante,cuburi de gheață,salate de fructe.etc),in igienizarea gurii sub forma bailor bucale sau a gergarei,spălarea fosei nazale,a plăgilor, a urechilor.

Dozarea recomandată în utilizarea lor (măsura lingura de supă-15 ml) are în vedere categoria de vârstă a utilizatorului:

*pentru bebelușii de 6-12 luni -5 ml de hidrolat la 100 ml apă

*pentru copiii mai mici de 7 ani-10 ml hidrolat la 100 ml apă

*pentru copiii cu vârsta între 7-14 ani-25-50 ml hidrolat la 100 ml apă

*pentru adulți 50-75 ml hidrolat la 100 ml apă.

În loc de concluzie vă rugăm să rețineți că aceștia se pot utiliza singuri sau în amestecuri pe cale externă iar intern daca sunt puri și proaspeți sau conservantul pe care îl conține este alimentar.

Când se administrează pe cale orală hidrolații traversează mucoasa digestivă și trec în circulația sanguină.Sunt mai concentrați decăt infuziile de plante și eficienți în spasme digestive,stres,etc

Hidrolaterapia este ,,aromaterapia primară,,este aromaterapia celor vulnerabili din cauza vârstei,stării de sănătate,sensibilității la substanțe inclusiv la cele naturale și unde, datorită acestor situații, uleiurile esențiale nu pot fi utilizate sau pot fi recomandate limitat.

Merită încercat!

Doina Berescu – aromaterapeut & fondator Ecoland Production

Doina Berescu

Aromaterapeut & fondator Ecoland-Production
Distribuie
post-img
Prev post

PUNCTELE NEGRE: CAUZE ȘI TRATAMENT

Next post

ATENTIE LA CĂȚEII VOȘTRI!

post-img