Clicky

HERPESUL - MAI PERICULOS DECÂT PARE

Aproape toată lumea știe despre herpes. Potrivit diferitelor estimări, între 70% și 95% dintre oameni s-au întâlnit cu această infecție de mai multe ori de-a lungul vietii. Dar puțini știu ce să faca in asemenea cazuri și cum să se protejeze de asta.

Potrivit statisticilor, până la vârsta de 6 ani, 80% dintre copii sunt infectați cu virusul herpes simplex (HSV), iar peste 90% dintre persoanele de peste 40 de ani au anticorpi împotriva HSV. Există mulți factori declanșatori pentru herpes. Practic, o persoană se poate infecta foarte usor pentru ca herpesul poate fi declansat de mai multe chestii.

Declanșatorii pentru aparitia herpesului de pe buze pot fi:

  • radiațiile ultraviolete excesive

  • expunerea prelungită la soare, supraîncălzirea

  • hipotermia

  • schimbări bruște de temperatură

  • boli infecțioase, cum ar fi SARS, gripă etc.

  • boli netransmisibile, cum ar fi decompensarea diabetului zaharat

  • stresul fizic sau emoțional, epuizare

  • imunosupresie, inclusiv în infecția cu HIV, oncologie

  • proceduri cosmetice în zona buzelor, operații și leziuni în general

  • consumul de alcool și nicotină;

La femei poate sa apara si datorita dereglarilor hormonale (inceputul ciclului menstrual, sarcina, perioada postpartum)

Pentru persoanele al căror sistem imunitar este suficient de puternic, herpesul nu cauzează prea multe probleme. Dar atunci când sistemul imunitar este suprimat, virusul începe să se înmulțească activ, provocând un defect cosmetic și disconfort în cel mai bun caz. În cel mai rău caz, cand imunitatea este foarte scăzută, poate apărea o generalizare a procesului, iar în acest caz virusul se răspândește în tot organismul. Pe lângă leziunile cutanate, sistemul nervos central (sub formă de meningită herpetică seroasă, encefalită herpetică sau meningoencefalită) și periferic (sub formă de ganglionită, ganglionevrite și radiculonevrite), ficatul, pancreasul, rinichii, plămânii, tractul gastrointestinal pot fi afectati.

Femeile însărcinate merită o atenție deosebită. Pentru ca herpesul se referă la un complex de infecții care pot fi periculoase pentru ele, deoarece pot avea un efect dăunător asupra organelor fătului și asupra viabilității acestuia. Pe scurt, riscul de transmitere a virusului în timpul sarcinii este de 40-60%, cu o recidivă – 3-7%. Prin urmare, femeile care nu au anticorpi împotriva herpesului înainte de sarcină sunt mult mai atent monitorizate de medici.

Mulțe persoane se pot confrunta cu nerpesul chiar si de mai multe ori intr-un an. Și atunci te gândești, este rău dacă herpesul apare de mai mult de 3-4 ori pe an?

Aparitiile frecvente sunt o dovada a unei imunitati scazute care se poate datora unor cauze temporare sau permanente enumerate mai sus. Dacă este imposibil să eliminați complet factorii provocatori ce provoacă recidive frecvente, puteți recurge la un tratament medicamentos. Acesta este se poate intinde pe o durata mai lunga de administrare a medicamentelor antivirale sub supravegherea unui medic.

Adesea persoanele care fac herpes pe buze nu se grăbesc la medic sau la farmacie, apeland la medicina tradițională. Dar atata timp cat medicina tradițională nu participa la studii si testari stiintifice, de multe ori, ofera doar metode placebo, fără eficacitate dovedită, iar uneori aceste tratamente pot chiar dăuna.

Distribuie
post-img
Prev post

NAUTUL

Next post

RĂGUȘEALA. CE FACI CÂND RĂMÂI FĂRĂ VOCE?

post-img