Clicky

HEPATITA B, SIMPTOME, TRANSMITERE, TRATAMENT

Hepatita B este una dintre cele trei tipuri de hepatită care există în prezent, alături de hepatita A și C. Această boală reprezintă o afecțiune a ficatului, care este cauzată de un virus.

Hepatita este o boală contagioasă, principala cauză care duce la apariția hepatitei B fiind virusul hepatic B (HBV). Virusul este transmis de la o persoană la alta prin sânge, spermă sau alte lichide corporale. Perioada de incubare a virusului hepatitei B este de 70 de zile, dar sunt cazuri în care aceasta poate varia între 40 și 180 de zile.

Tipuri de hepatită B:

1.Hepatita B acută durează mai puțin de șase luni, iar sistemul imunitar este puternic, are capacitatea să lupte și să elimine virusul.

2.Hepatita B cronică durează mai mult de șase luni și uneori persistă în toată viața persoanei infectate. În acest caz, pot să apară complicații care pun viața bolnavului în pericol, cum este cazul cirozei.

Simptomele hepatitei B:

1.Icter, adică îngălbenirea albului ochilor;

2.Urină închisă la culoare;

3.Durere abdominală;

4.Febră;

5. Lipsa poftei de mâncare;

6.Oboseală;

7.Greață și vărsături.

Complicatiile hepatitei B:

Trebuie menționat faptul că hepatita B poate conduce la complicații precum ciroza hepatică, cancer la ficat, insuficiență hepatică.

Tratament:

În prezent, niciun tratament care să vindece complet hepatita B, ci doar metode prin care infecția poate fi ținută sub control, pentru a preveni apariția complicațiilor. Medicul poate recomanda medicamente antivirale, vitamine și suplimente alimentare. Ce e foarte important este ca bolnavul cu hepatita B să acorde o importanță deosebită odihnei și regimului alimentar.

Regimul alimentar:

Alimentația persoanelor cu hepatită B trebuie să cuprindă legume și fructi, pește, cereale integrale, paste și orez. De asemenea, persoanele cu hepatită B trebuie să elimine din alimentație prăjelile, alimentele procesate, produsele de patiserie. Totodată, trebuie evitat zahărul, alcoolul și alimentele picante.

Distribuie
post-img
Prev post

CEARCĂNELE LA COPII. CE AFECȚIUNI POT INDICA

Next post

BENEFICIILE ȘI DAUNELE SFECLEI ROSII - CÂT DE MULTE ȘTIM DESPRE EA?

post-img