Clicky

GUTUIA - 11 PROPRIETĂȚI UTILE PENTRU SĂNĂTATE

Gutuia aparține familiei Rosaceae, ceea ce îi dă dreptul de a fi considerata o rudă apropiată cu para și mărul. Proprietățile sale benefice sunt cunoscute omenirii de mai bine de 4 mii de ani. Locul de naștere al acestui fruct uimitor este considerat Caucazul de Nord, iar de acolo s-a raspandid în Asia, Grecia Antică și Roma.

Gutuia este cel mai vechi fruct cunoscut. S-a vehiculat ideea că gutuia, și nu mărul, a fost fructul interzis pe care Eva l-a rupt în Grădina Paradisului. Si tot din cauza ei ar fi început si războiul troian. Pentru ca zeul iubirii Paris i-a dat frumoasei Elena o gutuie, iar aceasta s-a indragostit irecuperabil de el si si-a tradat compatriotii.

Beneficiile și daunele gutuiei pentru organism au fost studiate inca de grecii antici, care erau îndrăgostiți de ea pentru gustul său suculent și pronuntat și i-au dat numele de măr de aur. În general, în mitologie, fructele de gutui simbolizează dragostea și fertilitatea, așa că erau adesea folosite în diferite ritualuri asociate căsătoriei.

In prezent, gutuia crește în mod natural în Caucaz, Asia Centrală și sudul Europei și este cultivată artificial aproape în toată lumea, chiar și în țările din nord precum Norvegia. Planta de gutui este un arbust inalt de aproximativ 5 m. Fructele de gutui au forma de mar sau para, de culoare lamaiei sau galben inchis cu gust astringent, dar dulce. Fructele de gutui se coc în iulie-august.

Acest fruct nu ar trebui consumat crud. Fructele crude de gutui sunt tari și acre. Dar când sunt gătite, devin dulci și delicate la gust. Compoziția chimică a fructelor de gutui depinde foarte mult de zona unde este cultivata și de soi. Gutuia obișnuita conține o cantitate impresionantă de substanțe minerale și biologic active: diverși acizi organici, pectine, vitamine, taninuri, catechine.

11 beneficii pentru sănătate ale gutuiei

1. Proprietăți antiinflamatorii

Datorită prezenței unei cantități mari de vitamina C în compoziție, fructele de gutui sporesc imunitatea și sunt utile în tratamentul bolilor inflamatorii.

2. Proprietăți expectorante și antitusive

În tratarea tusei și al altor boli virale ale tractului respirator, se folosește adesea un decoct din frunze sau semințe de gutui, care calmează iritația la nivelul gâtului, favorizează expectorația mucusului. Și uleiurile esențiale au un efect antimicrobian excelent, care previne răspândirea infecției.

3. Este un bun antioxidant

Polifenolii care intră in compozitia gutuiei îi conferă proprietăți uimitoare. Antioxidanții blochează radicalii liberi, încetinind astfel procesul de îmbătrânire al organismului și reducând riscul de a dezvolta multe boli grave, cum ar fi atacul de cord și accidentul vascular cerebral.

4. Are proprietăți anti-cancer

Radicalii liberi și cancerele maligne sunt blocate de catechine și epicatechine, taninuri care se găsesc în fructele de gutui. Se știe că aceste substanțe au proprietăți antioxidante excelente și protejează membranele mucoase ale corpului de reproducerea celulelor canceroase.

5. Ajuta in curele de slabire

Fibrele alimentare ale gutuielor și conținutul scăzut de calorii fac ca produsul să fie indispensabil în materie de slăbire și îmbunătățirea sănătății organismului în ansamblu.

6. Are efect laxativ

Fibrele si pectina din gutuie contribuie la curățarea eficientă a pereților intestinali de substanțele nocive. De asemenea, scade nivelul de colesterolului din sânge, iar activitatea sistemului digestiv în ansamblu este normalizată.

7. Reduce sangerarile menstruale

Fructele de gutuie au fost folosite cu succes ca agent hemostatic în zilele critice la femei. Ca măsură preventivă, experții recomandă adăugarea bucăților de gutui in ceaiul obișnuit.

8. Vindecă arsurile

Sucul de gutui usuca rănile și are un efect antibacterian, ceea ce il face excelent pentru tratarea arsurilor minore.

9. Ajuta in sarcina

Avand în componenta ei fier ușor digerabil si cuprul, gutuia este de un mare ajutor gravidelor cu deficit de fier.

Iar compoturile din fructe, decocturile sau ceaiul din coaja de gutui ne ajută să scăpăm de greață, vărsături sau accese de toxicoză. Un efect similar se poate obține din fructe coapte sau o lingură de dulceață amestecată în apă sau ceai.

10. Este benefica pentru sănătatea sistemului nervos

Proprietățile gutuiei au un efect antistres si amelioreaza perfect tensiunea nervoasa din organism, imbunatatind astfel starea de spirit si adaugand vigoare organismului.

11. Are proprietăți cosmetice

Măștile cu pulpă de fructe au proprietăți antiseptice și hrănitoare excelente. O astfel de mască va face față perfect acneei, precum și oboselii și tenului gras.

Un decoct pe bază de frunze de gutui întărește părul și colorează părul incaruntit. Dar cosmetologii nu recomandă utilizarea lui pentru blonde.

O mască de gutui ajută la eliminarea unui număr mare de pete de vârstă și pistrui. Pentru a-l pregăti, fructele proaspete și decojite sunt date pprin răzătoare, apoi sucul este stors, iar terciul rămas este distribuit pe zonele cu probleme. După 15 minute, produsul se spală cu apă caldă. Se recomandă repetarea procedurii de mai multe ori pe parcursul săptămânii.

În ciuda beneficiilor sale, nu trebuie sa abuzăm de gutuie. Norma recomandată de fructe este de 3 bucăți pe săptămână.

Distribuie
post-img
Prev post

MĂTREAŢĂ

Next post

10 ALIMENTE BOGATE ÎN FIER

post-img