Clicky

Guta și alimentația

Guta, numită și „boala regilor”, este o formă complexă și comună de artrită care poate afecta pe oricine. Se caracterizează prin atacuri bruște de durere, umflături, roșeață și sensibilitate la nivelul articulațiilor, adesea la articulația de la baza degetului mare, dar nu numai, notează dr. Marius Trandafir pe blogul său.
Simptome:
Dureri articulare intense- de obicei la degetul mare de la picior, dar și în alte articulații (glezne, genunchi, coate);
Disconfort persistent- de la câteva zile la câteva săptămâni; există și o posibilitate ca atacurile ulterioare să dureze și mai mult și să fie și mai intense ca durere;
Inflamație și roșeață- articulațiile devin calde, roșii, dureroase, umflate;
Mișcări limitate- pe măsura ce guta avansează, este posibil ca mișcările să devină din ce în ce mai greoaie.
Alimente interzise:
Organe (măruntaie) de animal- ficat,rinichi,inimă;
Fructe de mare- în special homar, midii,creveți, hamsii și sardine;
Carnea de vânat- fazan, iepure;
Berea.
Exemplu de meniu:
Iată ce ați putea mânca într-o zi obișnuită la o dietă cu gută.
Mic dejun
Cereale integrale, neîndulcite, cu lapte degresat sau cu conținut scăzut de grăsimi
1 cană căpșuni proaspete
Cafea
Apă
Masa de prânz
Felii de piept de pui prăjite pe o ruladă de cereale integrale cu muștar
Salată verde mixtă cu legume, 1 lingură nuci, sos de oțet balsamic și ulei de măsline
Lapte degresat sau cu conținut scăzut de grăsimi sau apă
Gustare de după amiază
1 cana de vișine proaspete
Apă
Masa de seară
Somon prăjit
Fasole verde sote sau la abur
1/2 până la 1 cană de paste integrale cu ulei de măsline și piper
Apă
Iaurt cu conținut scăzut de grăsimi
1 felie de pepene verde
Băutură fără cafeină, cum ar fi ceai de plante

Distribuie
post-img
Prev post

SOS: deshidratarea la persoanele cu diabet!

Next post

Căderea părului: factori şi metode de tratament

post-img