Clicky

GUMA DE MESTECAT - BENEFICII SI EFECTE SECUNDARE

Guma de mestecat este o substanță moale, elastică, care este menită să fie mestecată, dar nu înghițită. Guma de mestecat a fost inventata la mijlocul secolului al XIX-lea și a câștigat popularitate datorită soldaților americani care o foloseau și o faceau cadou oamenilor din Europa și Africa.
De-a lungul timpului, guma de mestecat a starnit mai multe controverse cu privire la beneficiile și daunele ei. Consumatorii confirma că produsul le împrospătează respirația și chiar ii ajută sa-si controleze lacrimile atunci când feliază ceapa.
Oamenii de știință spun că zeci de tipuri de guma de mestecat care se găsesc pe rafturile magazinelor sunt nesănătoase. Abundența de noi ingrediente artificiale care conferă gumei de mestecat un aspect și o aromă atractivă poate provoca probleme serioase.
Deși guma de mestecat este considerată sigură, oamenii de știință notează că o serie de mărci populare conțin unele ingrediente care pot cauza probleme grave de sănătate.
Astăzi, este dificil să găsești o persoană care nu a încercat niciodată guma de mestecat. Parerile stomatologilor față de aceasta sunt ambigue: unii o consideră utila, iar alții o consideră dăunătoare pentru dinți. Cu toate acestea, ca orice produs, guma de mestecat are avantaje și dezavantaje.
Beneficiile gumei de mestecat:
1. Elimina respiratia urat mirositoare si iti face respiratia proaspata.

2. Cand mesteci guma, în gură se eliberează saliva, care are proprietăți precum normalizarea echilibrului acido-bazic. Ajută la neutralizarea acidului dăunător pentru dinți, care apare în timpul meselor. Cu toate acestea, acest efect se obține dacă guma de mestecat nu conține zahăr.
3. Saliva, secretată din abundență cand mestecam guma, spală resturile alimentare de pe suprafața dinților, rezultând un risc redus de apariție a cariilor dentare.
4. Procesul de mestecat stimulează secreția de suc gastric, care îmbunătățește digestia în stomac și reduce senzația de supraalimentare.
5. Xilitolul, găsit în multe gume de mestecat, reduce acumularea de bacterii dăunătoare în gură care cauzează carii.
Dezavantajele gumei de mestecat:
1. Când mestecați gumă pentru o perioadă lungă de timp, smalțul dentar poate deveni aspru și își poate schimba culoarea.
2. Sucul gastric care este secretat în timpul mestecatului poate fi dăunător dacă mesteci gumă pe stomacul gol.
3. Mestecarea prelungită obosește maxilarul și poate duce la suprasolicitare a mușchilor masticatori și la modificări dureroase ale articulației temporomandibulare.
4. Cu utilizarea frecventă a gumei de mestecat, glandele salivare care secretă saliva sunt suprasolicitate. Dacă mesteci în mod constant gumă, atunci în timp se va schimba compoziția salivei, pot apărea gura uscată, disconfort la mestecat și înghițire.
5. Guma de mestecat conține adesea componente dăunătoare, cum ar fi coloranții E171, E129, E132, stabilizatori de aromă E414, E422, antioxidant E321, emulgator E322 și altele. Au un efect negativ asupra dinților, sistemului digestiv, sângelui și vaselor de sânge.
6. Nu pot folosi guma de mestecat persoanele cu boala parodontala si dinti mobili, deoarece ofera o sarcina suplimentara asupra dintilor.
Astfel, presupunerea că guma de mestecat albește dinții este, de asemenea, un mit, nu poate decât să ajute la eliminarea plăcii. De asemenea, opinia că plombele pot cădea din cauza mestecării frecvente a gumei este complet nefondată. Dacă aceasta este pusa calitativ, atunci nicio gumă de mestecat nu o va afecta.
Guma de mestecat este folosită într-o varietate de scopuri. Cu ajutorul acestuia, își împrospătează respirația, monitorizează starea smalțului dentar sau îl folosesc ca deliciu. Iată o listă cu unele dintre beneficiile pentru sănătate susținute de știință ale gumei de mestecat.
Se mai zice ca guma de mestecat reduce stresul și îmbunătățeste calității memoriei. Oamenii de știință spun că guma de mestecat în timpul îndeplinirii sarcinilor poate îmbunătăți anumite aspecte ale funcției creierului, inclusiv vigilența, memoria, înțelegerea, luarea deciziilor.
Este încă un mister dacă guma de mestecat îmbunătățește memoria. Teoretic, oamenii de știință explică această capacitate prin creșterea fluxului de sânge către creier, care apare la mestecat.
Guma de mestecat poate fi un instrument util pentru persoanele care încearcă să slăbească. Acest produs cu conținut scăzut de calorii oferă un gust dulce fără a perturba dieta, reduce pofta de mâncare și previne supraalimentarea.
Guma de mestecat care contine xilitol previne dezvoltarea infectiilor urechii medii la copii. Guma de mestecat, care conține acid nicotinic, ajută la renunțarea la fumat.
Acțiunea produsului îmbunătățește funcția intestinală după o intervenție chirurgicală și accelerează timpul de recuperare.

Distribuie
post-img
Prev post

4 REȚETE NATURISTE DIN MUGURI ȘI CETINĂ DE BRAD

Next post

VREAU SA STII!

post-img