Clicky

GRUPELE DE SÂNGE ȘI COMPATIBILITATEA ÎN CAZUL UNEI TRANSFUZII

Grupele de sânge reprezintă un mod universal de clasificare a tipurilor de sânge existente în rândul populației, precum și a gradului de compatibilitate dintre ele.

Grupele de sânge sunt determinate de genele moștenite de la părinți. Aceste gene determină configurația suprafeței celulelor roșii (eritrocitelor) din sânge, precum și prezența anumitor antigene.

Exista 2 antigene majore, respectiv antigenul A si antigenul B. Absența sau prezența pe suprafața celulelor roșii a acestor antigene determină 4 grupe de sânge: grup O (grup zero) sau I, grup A sau II, grup B sau III si grup AB sau IV. Aceste grupe sunt întâlnite cu denumirileOI, AII, BIII, ABIV.

În plus, sistemul RH cuprinde două grupe de sânge diferențiate prin prezența sau absența unor antigene specifice, ce constituie „factorul RH”: prezența pe suprafața eritrocitelor a antigenului D determină RH-ul pozitiv, iar absența sa determină RH-ul negativ.

Este foarte importantă cunoașterea grupului sanguin pe care îl ai, deoarece în cazul tranzfuziilor de sânge există anumite relații de incompatibilitate între unele grupe de sânge, explică dr. Cristina Voinea, medic primar medicină de laborator.

Transfuzia de sânge și compatibilitățile de grupă sanguină

În general, grupele pot fi atât donatori (o persoană cu grupa respectivă poate dona sânge), cât și primitori (atunci când poate primi sânge). Există două grupe care prezintă un interes pronunțat în practica medicală: donatorul universal și primitorul universal.

1.Donator universal – reprezintă o persoană ce are grupa de sânge O negativ (grupa O și Rh negativ), care poate dona aproape oricui;

2.Primitor universal – reprezintă o persoană cu grupa de sânge AB pozitiv (grupa AB și Rh pozitiv), care poate primi transfuzii de la oricare altă grupă.

Pentru restul grupelor, din punctul de vedere al sistemului ABO, compatibilitatea este:

1.Grupa O – poate dona tot grupei O, precum și celorlalte grupe;

2.Grupa A – poate dona grupei A și grupei AB;

3.Grupa B – poate dona grupei B și grupei AB;

4.Grupa AB – poate dona doar grupei AB.

Din punctul de vedere al factorului RH, o grupă ce are un Rh pozitiv poate dona doar către o grupă tot cu Rh pozitiv. În schimb, o grupă cu Rh negativ poate dona către o grupă cu Rh atât negativ, cât și pozitiv.

Distribuie
post-img
Prev post

TĂTĂNEASA, BENEFICII PENTRU SĂNĂTATE ȘI CONTRAINDICAȚII

Next post

REMEDII NATURISTE PENTRU SINUZITĂ

post-img