Clicky

GREUTATEA GHIOZDANULUI ȘI SĂNĂTATEA COPILULUI

Ghiozdanul este element de bază în viața unui școlar, pentru că ajută ca elevul să-și care zilnic caietele, cărțile și toate rechizitele necesare pentru școală.

Acolo unde școala asigură dulăpioare speciale unde cei mici să-și depoziteze din manuale, misiunea de a cără ghiozdanul este evident mai ușoară. Din păcate, în majoritatea școlilor nu există această posibilitate, astfel încât elevii trebuie să poarte zilnic în ghiozdanul din spate câteva kilograme de manuale, caiete și echipamente sportive.

Este evident că o astfel de greutate poate să afecteze în timp sănătatea copiilor, indiferent că vorbim de afectarea coloanei vertebrale, de umăr sau de cutia toracită.

La ce probleme poate duce un ghiozdan prea greu?

Cei mai mulți dintre elevii cu vârstă de 10-15 ani se plâng de dureri de spate, iar durerile în cazul adolescenților se pot transforma în dureri cronice când aceștia devin adulți, avertizează dr. Irina Costache, medic pediatru.

Potrivit acesteia, purtarea incorectă a ghiozdanului poate duce la costocondrită, o afecțiune inflamatorie care afectează ligamentele și muschii peretelui toracic. Printre numeroasele cauze ale acestei afecțiuni se numără și purtarea incorectă a unui ghiozdan prea greu, pe un singur umăr sau ridicarea bruscă a acestuia de la nivelul solului.

Studii recente arată faptul că există o legătură importantă între durerile musculare, nu doar de spate, și un ghiozdan prea greu, purtat prea mult timp, dar și o schimbare a centrului de greutate a unui copil, cu modificări inclusiv la nivelul coloanei cervicale.

Greutatea ideală:

Potrivit cercetătorilor, un ghiozdan nu trebuie să depășească 10%-15% din greutatea elevului. Astfel, un copil de 40 kg nu ar avea voie să care un ghiozdan cu o greutatea mai mare de 4-6 kg.

Distribuie
post-img
Prev post

SINDROMUL COLONULUI IRITABIL, SIMPTOME ȘI REMEDII NATURISTE

Next post

MĂLAIUL: O ALTERNATIVĂ SĂNĂTOASĂ LA GRÂU

post-img