Clicky

GLICINA: 10 PROPRIETĂȚI BENEFICE PENTRU ORGANISMUL NOSTRU

Glicina este un aminoacid neesențial. Glicocolatul, baza conjugată a glicinei, este un neurotransmițător important care joacă un rol important în inhibiție la nivelul sistemului nervos central. Glicina a fost descoperită în 1820 prin fierberea gelatinei în acid sulfuric.
Micile tablete albe de glicină pot ajuta la calmarea nervilor întinsi, insa, pe langa aceasta proprietate, veti fi surprinsi, cate altele mai are. Poate că știți deja despre beneficiile glicinei pentru menținerea eficienței, a claritatii mentale și in corectarea nivelului de stres.
Ce este glicina?
Glicina este cel mai simplu aminoacid care este implicat în reglarea sistemului nervos, este implicat în procesele metabolice și este o „materie primă” pentru sinteza proteinelor în corpul uman. Este un acid neesențial – adică este produs în organism, dar poate fi obținut si din alimente sau suplimente.
10 Proprietăți ale glicinei:
1. Una dintre cele mai importante proprietăți ale glicinei este cea de neurotransmițător. Transportă semnalul între celulele nervoase din creier și măduva spinării, reducând eliberarea neuronală de aminoacizi excitatori. Ca urmare, activitatea sistemului nervos este normalizată, tensiunea scade, funcția cognitivă crește și probabilitatea de a dezvolta depresie scade.
2. Glicina este un regulator metabolic care are acțiune de blocare, antitoxică și antioxidantă și, de asemenea, are proprietăți in reglarea activitatii receptorilor de glutamat.

3. Glicina îmbunătățește dispoziția si starea psiho-emoțională.
4. Crește performanța mentală.
5. Reduce conflictele, agresivitatea.
6. Creste adaptarea sociala.
7. Normalizează somnul.
8. Reduce tulburările vegetative-vasculare (inclusiv în menopauză).
9. Reduce efectul toxic al alcoolului și al altor medicamente care inhibă sistemul nervos central.
10. Reduce severitatea tulburărilor cerebrale la traumatisme cerebrale traumatice și accident vascular cerebral ischemic.
Se recomandă utilizarea glicinei când trecem prin situații stresante, inclusiv stres psiho-emoțional, în situații de conflict, în timpul examinărilor etc. si chiar atunci cand simtitm o scăderea performanței mentale.
Glicina face minuni in bolile organice și funcționale ale sistemului nervos, însoțite de instabilitate emoțională, excitabilitate crescută, tulburări de somn, capacitate mentală redusă, in nevroze, reduce efectele leziunilor cerebrale traumatice și ale neuroinfecțiilor. Mai este recomandata in distonie vegetativo-vasculară si in diferite forme de encefalopatie.
Poate fi prescrisa si in cazul comportamentului deviant la copii și adolescenți sau accident vascular cerebral ischemic.
Glicina este, de asemenea, implicată în reacțiile de detoxifiere și în sinteza glutationului tripeptid, care protejează celulele de radicalii liberi. Aminoacidul are proprietăți antiinflamatorii și imunomodulatoare.
Cu participarea glicinei, eliminarea toxinelor, inclusiv a produselor de descompunere a etanolului, este accelerată. Aminoacidul ajută la ameliorarea simptomelor de mahmureală și la reducerea poftei de alcool.
Studiile au arătat că glicina poate influența pozitiv sănătatea vasculară în timpul recuperării după leziuni ischemice. Acest efect este asociat cu proprietățile citoprotectoare ale aminoacidului – cu participarea acestuia, sunt activate celulele care sunt responsabile pentru tonusul și restaurarea pereților vasculari după deteriorare, de exemplu, după un accident vascular cerebral.
Pe baza de glicină, se produc suplimente și medicamente biologic active care sunt concepute pentru a regla funcția creierului, a ameliora anxietatea și iritabilitatea crescute, îmbunătățirea memoriei și concentrarea și normalizarea somnului.
Preparatele cu glicină pot fi prescrise pentru următoarele afecțiuni:
Performanță scăzută, atenție și memorie afectate.
Creșterea tensiunii nervoase, excitabilitate, iritabilitate.
Somn perturbat, probleme cu adormirea și trezirea, insomnie.
Excitabilitate la copii și adolescenți.
Nevroze, distonie vegetovasculară, diferite tipuri de encefalopatie (inclusiv alcool).
Perioada de recuperare după infecții și leziuni cerebrale, accident vascular cerebral ischemic, hipoxie.
De asemenea, glicina poate fi prezentată ca parte a terapiei complexe ca adjuvant în obezitate, diabet zaharat de tip 2 și in patologia ficatului gras nealcoolic pentru a restabili metabolismul și a reduce probabilitatea progresiei obezității.
Nu se recomandă creșterea dozelor și modificarea regimului de administrare a medicamentelor cu glicină fără a consulta un specialist.
Singura contraindicație pentru utilizarea glicinei, conform instrucțiunilor, este hipersensibilitatea la componenta curentă sau la orice componentă auxiliară. Conform studiilor și recenziilor medicilor în special, glicina este bine tolerată. În cazuri foarte rare, în special cu hipersensibilitate la componente, se observă reacții alergice.

Distribuie
post-img
Prev post

Deshidratarea: cum să identifici și ce să faci

Next post

CUM AFECTEAZĂ JOCURILE VIDEO SĂNĂTATEA PSIHICĂ COPILULUI

post-img