Clicky

GĂLBENELELE, AURUL MAICII DOMNULUI

Utilizate încă din vremuri îndepărtate pentru proprietățile lor tămăduitoare, gălbenelele sunt printre cele mai folosite plante în tratarea afecțiunilor de piele.

Gălbenelele au fost numite şi „aurul Maicii Domnului” de primii creştini, care obişnuiau să aşeze aceste flori la mormântul Maicii Domnului sau în faţa icoanelor ei.

Gălbenelele cresc pe terenuri necultivate, pe lângă garduri, de la câmpie până în zona montană. Ele se pot utiliza sub formă de infuzie, decoct, ceaiuri, comprese, spălături, măşti şi produse cosmetice. În funcţie de afecţiunea care se doreşte a fi tratată, gălbenelele pot fi utilizate pentru tratamente naturiste cu aplicare locală (creme, comprese, maşti, spălături) sau pentru tratamentele naturiste sistemice (decoct, infuzie, ceai etc.).

Crema de gălbenele are un rol cicatrizant, antibacterian și poate chiar să aibă un rol în încetinirea proceselor de îmbătrânire a pielii. 

Utilizare:

Intern, gălbenelele au rol sedativ, antiiflamator gastro-intestinal, cicatrizant. Se administrează în diskinezii biliare, ulcer gastric, enterocolite, potrivit recomandărilor făcute de C. Antonov.

Intern, sub formă de infuzie. 2 lingurițe de flori la 400 ml apă clocotită, înainte de mesele principale. O infuzie mai concentrată se prepară din 3 linguri de flori la 150 ml de apă. Din aceasta se consumă 3 linguri pe zi.

Extern, gălbenelele au rol antiiflamator hemoroidal, cicatrizant. Se folosesc în plăgi greu vindecabile, degerături, arsuri, eczeme, acnee.

Extern. Infuzia se prepară cu 10 g de flori la 100 ml apă. Se folosește sub formă de spălături vaginale. Sub formă de băi, cataplasme sau tinctură se folosesc ca pansament pentru rănile care se vindecă greu sa ulcerați, plăgi cu puroi, arsuri, degerături, acnee.

Cu amestec de 15 g tinctură și 100 ml apă fiartă și răcită se pot face comprese la răni, arsuri, ulcerații.

Tinctura de gălbenele se obține prin macerarea a 20 g de flori la 100 ml alcool de 70 grade, timp de 8 zile. Compresele cu ceai de gălbenele activează tenurile uscate.

Ceaiul de flori de gălbenele asociat cu mușețel, sunătoare, mentă și pătlagină se recomandă în tratarea ulcerului stomacal și duodenal. De asemenea, gălbenelele intră în compoziția ceaiului gastric și aromatizantului pentru băi.

Nu uitați! Nu începeți niciun tratament fără a consulta un medic!

Distribuie
post-img
Prev post

GHICITOARE: APAR PRIMAVARA, SUNT DULCI, AROMATE SI PLINE DE CALITATI

Next post

ÎMBRĂȚIȘAREA, REMEDIU ÎMPOTRIVA INSOMNIEI

post-img