Clicky

FUNCȚIONAREA CREIERULUI, INFLUENȚATĂ DE ANOTIMPURI

Probabil ați constatat că în zilele cu vreme mohorâtă nu aveți o stare de spirit prea bună, vă simțiți mai lipsiți de energie ca de obicei și aveți nevoie de efort suplimentar pentru a duce la bun sfârșit activitățile curente.

În schimb, în zilele însorite vă simțiți mai bine, plini de energie și gata să mutați munții din loc.

Dacă dependența stării de spirit de condițiile meteo era cunoscută, acum cercetătorii au studiat în ce măsură activitatea cerebrală variază în funcție de anotimpuri.

Astfel, o echipă de cercetători de la Universitatea din Liege au studiat modul în care anotimpurile influențează planul cognitiv, respectiv memoria, gândirea și atenția oamenilor, notează Agerpres.

Participanții la studiu au avut de rezolvat diferite teste, care implicau concentrarea, prelucrarea și păstrarea informațiilor. Reacția cerebrală a fost analizată prin rezonanță magnetică, iar cercetătorii au constatat diferențe uimitoare în funcție de perioada din an în care s-au desfășurat testele.

Iată care au fost rezultatele studiului:

Atenția a atins maximum în preajma solsțițiului de vară, în luna iunie, și minimum spre solsțițiul de iarnă, adică la jumătatea lunii decembrie.

Pe de altă parte, memoria a fost la capacitate maximă în perioada echinocțiului de toamnă, adică la jumatatea lunii septembrie, și minima în jurul echinocțiului de primăvară, respective în luna martie.

Autorii studiului au concluzionat că variațiile sezoniere influențează fiziologia cerebrală și, implicit, facultățile cognitive.

Distribuie
post-img
Prev post

5 ALIMENTE GRASE CARE TE POT AJUTA SA SLABESTI

Next post

CUM TREBUIE SA NE PREGATIM PENTRU O VIZITA LA DOCTOR

post-img