Clicky

FRUNZA DE DAFIN - BENEFICII, DAUNE ȘI PROPRIETĂȚI MEDICINALE

Grecii antici își spălau mâinile cu infuzie de laur înainte de a mânca. Acum frunzele de dafin sunt folosite în gătit, medicina clasică și populară, în industria chimică și în cosmetologie.

Condimentul „frunză de dafin” înseamnă frunzele unui dafin nobil, un copac care crește la latitudini cu un climat subtropical. Dafinul este originar din Marea Mediterană.

Frunzele de dafin uscate pot fi găsite la orice magazin alimentar sau pot fi cultivate acasă. Perioada recomandată de colectare este de la jumătatea lunii noiembrie până la jumătatea lunii februarie. Frunzele sănătoase de dafin au o nuanță verde închis, fără pete și deteriorare, si emană un miros puternic.

Compoziția chimică a frunzei de dafin este bogată în elemente de origine naturală. Pe baza plantei se prepară decocturi, infuzii, extracte și se extrage ulei esențial.

Frunza de dafin contine fitosterol, linalol, ulei esential, taninuri, camfor si acizi: formic, caproic, butiric, lauric, acetic. Compoziția include mulți compuși utili, cum ar fi grăsimi, proteine, carbohidrați, vitamine din grupele A, B, C, PP; macro și microelemente: magneziu, fosfor, sodiu, zinc, cupru, seleniu, fier, mangan și potasiu.

Datorita acestei cantitati de substante biologic active, frunza de dafin este folosita in industria farmaceutica pentru combaterea diverselor afectiuni.

Dafinul este un antiseptic natural care are proprietăți antiinflamatorii și produce un efect analgezic. Infuzia sa de apă se administrează în tratamentul bolilor cavității bucale, bolilor pustuloase ale pielii și mucoaselor, pentru dezinfecția abraziunilor sau rănilor. Efectul antiseptic este asigurat de acizii formic si caproic, camfor si taninuri prezente in frunza de dafin.

Frunza de dafin este utilă și pentru cei care suferă de insomnie sau iritabilitate crescută, excitabilitate nervoasă. Mirosul de frunze de dafin afectează ușor sistemul nervos uman, efectul sedativ se datorează linalolului inclus în compoziție.

Un decoct din frunze ajută să facă față unei infecții virale în organism, să întărească sistemul imunitar în perioada bolilor sezoniere. Instrumentul este eficient numai în terapia complexă.

De asemenea, decoctul elimină lichidul care stagnează in organism. Efectul se realizează datorită prezenței uleiurilor esențiale și acidului butiric în frunza de dafin, care activează procesele metabolice din organism. Metabolismul rapid joacă un rol major în lupta împotriva excesului de greutate.

Deoarece depozitele de sare provoacă dureri la nivelul articulațiilor, sărurile trebuie îndepărtate. Tratamentul cu decoct de laur se efectuează cu o dietă timp de 6 zile, cu o scurtă pauză după 3 zile. O metodă similară de tratament este utilizată pentru bolile reumatice.

Datorită complexului bogat de macro și microelemente care intra in compozitia laurului, este folosit pentru a combate problemele pielii – acnee, strălucire uleioasă, pori dilatați și păr slăbit, cu o culoare ternă sau fragil. Se recomanda un decoct de frunze de dafin pentru a sterge zonele cu acnee. Infuzia de frunze de dafin va ajuta la obținerea strălucirii și la întărirea părului. Măștile tonice cu extract de frunze de dafin sunt la mare căutare în rândul femeilor.

Infuzia de dafin ajuta picioarele afectate de ciupercă, cu transpirație excesivă, mâncărime severă și arsuri. Infuzia calmează pielea deteriorată a picioarelor, elimină mirosurile neplăcute, usucă pielea și luptă cu infecțiile virale.

Infuziile de dafin pot fi recomandate si pentru diabet ca adjuvant. Va ajuta la scăderea nivelului de glucoză din sânge și la normalizarea echilibrului carbohidraților. Rețineți că, un astfel de tratament este recomandabil doar în stadiul inițial al diabetului și după consultarea unui specialist.

Acțiunea antimicrobiană și antibiotică a acizilor din dafin, proprietatea „expectorantă” a camforului, are un efect pozitiv asupra evoluției bolilor respiratorii – cancer de gât, sinuzită și tuse uscată. Datorită acțiunii active a substanțelor chimice din frunze de dafin, recuperarea este mai rapidă.

Un metabolism bun contribuie la o digestie confortabilă, ceea ce este important pentru o persoană care suferă de probleme cu stomacul. Acidul butiric continut de frunza de dafin are un efect protector asupra colonului, protejandu-l de efectele toxinelor. De asemenea, acționează ca un catalizator pentru procesele metabolice. Mirosul înțepător al frunzelor de dafin uscat crește pofta de mâncare, chiar dacă o persoană este pretențioasă la mâncare sau mănâncă prost.

Frunza de dafin ajută la alergii acute sau cronice. Infuzie de condimente neutralizează reacția negativă la alergen și atenuează simptomele evoluției bolii.

Pe lângă impactul pozitiv asupra condiției umane, frunza de dafin poate avea un efect negativ. Grupul de risc ii include pe cei care se auto-vindecă și iau medicamente pe baza de dafin, fără recomandarea unui specialist. Frunza de dafin prezintă un pericol farmaceutic dacă este luată în doze mari, fără respectarea unor condiții speciale. Aportul nesistemic de condimente poate provoca constipație sau poate provoca intoxicații. Pentru a preveni acest lucru, trebuie să urmați recomandările medicilor.

Distribuie
post-img
Prev post

ALIMENTELE CU CALORII NEGATIVE

Next post

CE TREBUIE SĂ ȘTIM ÎNAINTE DE A FACE UN RMN

post-img