Clicky

FRUCTUL LICHI: BENEFICII ȘI CONTRAINDICAȚII

Fructele de lichi sunt ca niste boabe mici, de doar 3-4 cm în diametru, de culoare roșie aprinsă și cu coaja groasă, înțepătoare, asemănătoare cojii de nucă. Pulpa din interior, sub forma unui jeleu, este foarte suculenta si frageda, cu un sambure alungit inchis la culoare. Cel mai adesea, „interiorul” fructului este alb, dar sunt fructi care il au galben sau roz. Gustul se aseamana cu cel al strugurilor, dar este mult mai aromat, iar ce trebuie sa retinem, este ca boabele nu sunt doar gustoase, ci și incredibil de sănătoase.

Fructele de lichi conțin întregul complex de vitamine B, care îmbunătățește procesele metabolice din organism. La fel și vitaminele E, C, P și K, care întăresc sistemul imunitar, îmbunătățesc coagularea sângelui, elimină toxinele și sunt responsabile de starea pielii și a părului.

Compoziția de microelemente și minerale este bogată și variată ca si cantitatea. Lichi au o mare concentrație de potasiu, fluor, calciu, zinc, mangan, iod și seleniu. De asemenea, contin acid folic, beta-caroten, pectină, uleiuri esențiale, fibre și alte substanțe de care o persoană are nevoie.

În funcție de conținutul caloric, lichi aparține alimentelor cu conținut scăzut de calorii. Valoarea sa energetică este de 65 kcal, ceea ce face ca aceste fructe gustoase și sănătoase să fie utile pentru a pierde în greutate. Indicele glicemic al produsului este 57.

Proprietățile benefice ale lichiului erau cunoscute în China încă din secolul al II-lea î.Hr. Boabele suculente și parfumate sunt și acum adesea folosite în rețetele de medicină tradițională. Sunt preparate tratamente pentru boli cardiovasculare, niveluri ridicate de colesterol și sunt, de asemenea, utilizate ca prevenire a aterosclerozei.

Lichi nu are doar un gust excelent. Prin utilizarea sa regulată, organismul primește beneficii neprețuite:

1. Îndepărtează ușor toxinele din intestine și toxinele acumulate din organism, deoarece conține o cantitate mare de pectine.

2. Se foloseste pentru ameliorarea umflaturilor si eliminarea excesului de lichid in caz de probleme ale rinichilor si vezicii urinare.

3. Normalizează activitatea tractului gastrointestinal și face față constipației cronice.

4. Substanțele active ale boabelor măresc tonusul pereților vaselor de sânge, reduc cantitatea de plăci de colesterol din ele.

5. Are efect expectorant, prin urmare este foarte eficient în tratamentul tuberculozei, bronșitei, răcelilor și altor boli ale tractului respirator superior.

6. Întărește sistemul osos, deoarece este bogat în fosfor, calciu și magneziu, care sunt necesare pentru întărirea țesuturilor osoase.

7. Este un produs ideal de slabit. Fructul nu conține grăsimi, ceea ce nu îl împiedică să încarce o persoană cu energia de care are nevoie, dar ne ajuta sa slabim, avand putin calorii.

În patria lichiului, în țările estice, fructele sunt considerate un produs incredibil de util pentru sănătatea bărbaților și femeilor. Deoarece este un afrodisiac puternic, iar efectul său asupra funcției sexuale a bărbaților nu a trecut neobservat. De aceea, este nelipsit din meniurile specifice petrecerilor de nuntă.

Produsul conține colină – incredibil de util pentru femeile care suferă în mod regulat de stres. Ameliorează iritabilitatea în timpul perioadei premenstruale, iar datorită substanțelor active ale lichi, crampele și durerile din timpul menstruației trec mai repede.

Pulpa de litchi, care conține acid folic, este folosită în cosmetologie. Hrănește perfect pielea, netezește ridurile și ajută la menținerea frumuseții unghiilor și părului.

Gustul fructelor proaspete este cel mai pronunțat, dar si fructele congelate, uscate sau conservate își păstrează calitățile valoroase.

Samburele crud din interior este otrăvitor și poate fi dăunător sănătății. În medicina chineză, samburii sunt folositi pentru tratament, dar înainte de a se consuma sunt prăjiti sau uscati. Si coaja este utila, ea se usucă, se zdrobește și se fac decocturi pe baza pulberii rezultate.

Pentru a consuma lichi, acestea trebuie spălate bine și curățate de coaja cu un cuțit ascuțit. Dacă fructele sunt coapte, atunci puteți îndepărta coaja prin simpla apăsare a mâinii. Când o astfel de acțiune este dificil de efectuat, pulpa este îndepărtată cu grijă cu o linguriță, apoi se indeparteaza samburele.

Din lichi se fac nu numai deserturi și înghețată, fructele sunt o garnitură excelentă pentru carne, pește, cereale și legume. Pe baza lor se fac băuturi alcoolice gourmet și se creează cocktailuri fără alcool. Fructele conservate sunt adăugate în salate, iar sosurile sunt făcute din cele proaspete. Lichi și-a găsit aplicație largă în afacerile de cofetărie. Este folosit pentru a se face umpluturi pentru plăcinte, marmeladă, jeleuri, prăjituri și dulciuri.

Contraindicații lichi și posibile daune

Lichi poate fi folosit de aproape toată lumea. Singura contraindicație poate fi intoleranța individuală la produs. Dacă organismul percepe aceste fructe ca fiind exotice, atunci pentru a nu provoca alergii, este mai bine să le folosiți într-o cantitate de 150-250 g pe zi. Când mâncați în exces, poate apărea o erupție cutanată pe piele și iritații pe mucoasa bucală.

Lichi ar trebui introdus în dieta unei femei insarcinate cu mare grijă. 10-15 fructe pe zi pot satura corpul unei femei însărcinate cu cantitatea necesară de vitamine și minerale. Și deși beneficiile lichiului sunt foarte mari, adesea nu se recomandă consumul lor. La cea mai mică manifestare a unei alergii, utilizarea acestora trebuie oprită și consultat un medic.

Nu este indicat să consumi aceste fructe nici în timpul alăptării. Deși stimulează producția de lapte matern, ele trebuie evitate dacă cel mic are colici. Copiii mai mari pot manca lichi, dar nu înainte de vârsta de trei ani, pentru ca ii pot provoca balonare.

Boabele de lichi aduc beneficii nepretuite organismului, dar pentru aceasta este necesar ca acestea sa fie coapte.

Calitatea fructului poate fi judecată și după culoarea cojii: cu cât este mai strălucitoare, cu atât boabele sunt mai proaspete. Lichiurile care sunt maronii sunt deja stricate și cel mai bine sa renuntati la ele.

Este indicat să consumați imediat fructele cumparate, deoarece în fiecare zi cantitatea de vitamine din acestea scade. Dar dacă trebuie să le păstrați, atunci ar trebui să stiti că acestea sunt păstrate la temperatura camerei timp de cel mult 3 zile și la frigider până la două săptămâni.

Distribuie
post-img
Prev post

LA CE SĂ FIM ATENȚI CÂND NE APROVIZIONĂM PENTRU MASA DE PAȘTI

Next post

AMIGDALITA, SIMPTOME ȘI TRATAMENT

post-img