Clicky

FRUCTELE ȘI LEGUMELE, EFECT PROTECTOR ÎMPOTRIVA RISCULUI DE DEMENȚĂ

Dacă mai era nevoie de un argument în plus pentru consumul de fructe și legume, iată că un studiu recent a arătat că acestea au un rol protector împotriva riscului de demență, în special a bolii Alzheimer. Acest lucru se explică prin acțiunea flavonoidelor.

Astfel, un studiu foarte vast realizat de o echipă americană de cercetători de la Universitatea Tufts a evaluat consumul de alimente, în special de fructe și legume, în cazul a 3.000 de persoane monitorizate timp de 20 de ani.

Intenția a fost să stabilească dacă există o asociere între aportul de flavonoizi (compuși bioactivi) și riscul de a dezvolta demență, în special boala Alzheimer. Oamenii de ştiinţă au ajustat datele ținând cont de câţiva parametri precum statutul socio-economic, indicele de masă corporală (IMC), fumatul, colesterolul, diabetul, tensiunea arterială ridicată și alte variabile nutritive, notează Rador.

Ce fructe au efectul cel puternic?

1.Antocianine: Afine, căpșuni, struguri negri, fructe roșii și fructe de pădure, în general. Diferența de risc de demență între cel mai mare și cel mai mic consum este de 76%.

2.Flavonoizi: Mărul, perele, ceapa, ceaiul, fructele și legumele, în general. Diferența de risc este de 44%.

3.Polimeri flavonoizi. Ceai, măr, căpșuni, vin. Diferența de risc este de 42%.

Potrivit rezultatelor studiului, flavonoidele sunt neuroprotectoare și antiinflamatoare şi îmbunătătesc circulația cerebrală. Aceste date susțin încă un efect important al fructelor și legumelor, și în special al fructelor de pădure, asupra cogniției și prevenirii demenței, așa cum sugerează alte cercetări.

Distribuie
post-img
Prev post

3 TIPURI DE MEDICAMENTE POPULARE CARE NU SUNT DELOC ATÂT DE SIGURE PE CÂT SE CREDE

Next post

CORIANDRUL, BENEFICII ȘI MODURI DE UTILIZARE

post-img