Clicky

FRACTURA DE ȘOLD

O fractură de șold este o deteriorare parțială sau completă a integrității femurului.

Astfel de leziuni apar, cel mai adesea, la persoanele în etate pe fondul osteoporozei legate de vârstă. Pericolul acestei afecțiuni este că artera care alimentează capul femural este deteriorată. Ca urmare, consolidarea fracturii este semnificativ mai dificilă, ceea ce determină un prognostic grav. În timp, dacă nu a fost efectuată o operație, se dezvoltă o astfel de complicație precum necroza aseptică a capului femural.

În funcție de starea pielii, fracturile femurale pot fi deschise, atunci când fragmentele osoase lezează pielea, și închise, atunci când pielea din zona leziunii nu este modificată. O consecință nefavorabilă a fracturilor deschise este probabilitatea unei sângerări abundente. Cu toate acestea, riscul acestei stări patologice există nu numai în cazul fracturilor deschise, ci și a celor închise, deoarece pe lângă os trece artera femurală, care este un vas mare. Prin urmare, pacienții cu fracturi închise de șold au nevoie de supraveghere medicală urgentă, care vizează excluderea sângerării interne.

Medicul stabilește diagnosticul pe baza semnelor clinice, a datelor de examinare și a rezultatelor scanării cu raze X. Radiografia face posibilă vizualizarea femurului în mai multe proiecții și determinarea cu precizie a direcției liniei de fractură, ceea ce este important pentru elaborarea unui plan de tratament.

Dacă fractura nu este deplasată, atunci medicul restabilește anatomia osului și o fixează în poziția corectă, apoi aplică ghips. În prezența unei deplasări pronunțate a fragmentelor osoase, se efectuează preliminar tracțiunea scheletică. Cu toate a cestea, cea mai rațională metodă într-o astfel de situație este intervenția chirurgicală.

Simptome ale fracturii de șold

Principalele simptome ale unei fracturi de șold sunt:

Senzații de durere. Cu o leziune traumatică a colului femural, acestea sunt localizate în regiunea inghinală, iar durerea este absentă în repaus și apare atunci când încercați să întoarceți sau să îndoiți piciorul. Dacă femurul este rănit, atunci senzațiile de durere sunt determinate direct în zona coapsei și sunt prezente chiar și în repaus.

Încălcarea stării funcționale a membrului inferior. Cu o leziune traumatică a femurului, funcția de susținere a piciorului este perturbată, astfel încât persoana nu poate sta în picioare (în același timp, durerea crește).

Hemoragie subcutanată. Apariția unei „vânătăi” este asociată cu o ruptură a vaselor de sânge care trec prin structurile țesuturilor moi.

Schimbarea formei unui membru. Acest simptom este deosebit de pronunțat în fracturile diafizare din treimea mijlocie a coapsei.

Mobilitate patologică și crepitus. Aceste semne sunt detectate în timpul unei examinări obiective a pacientului, dar sunt ușor exprimate, deoarece muschii regiunii femurale sunt masivi si puternici.

Trauma femurului poate duce la sindromul de răspuns inflamator sistemic. Ca urmare, temperatura corpului unei persoane crește și apar semne de intoxicație, care necesită o corecție adecvată.

Cauzele fracturilor de șold

Cauza imediată a fracturilor de șold sunt accidentele casnice, profesionale sau de trafic rutier. La pacienții mai în vârstă, astfel de leziuni apar adesea din cauza unei căderi, care este asociată cu o scădere a rezistenței osoase legată de vârstă si cu epuizarea compoziției minerale a osului.

Factorii care cresc riscul de fractură de șold la persoanele în vârstă includ:

 • sexul (osteoporoza este mai pronunțată la femei din cauza particularităților fondului hormonal);

 • diverse tipuri de boli neurologice (scăderea vitezei impulsurilor nervoase către mușchi și reacții la stimuli);

 • tulburări endocrine;

 • scăderea funcției aparatului senzorio-motor (deteriorarea vederii, tulburarea coordonării, ceea ce crește riscul de rănire);

 • modificarea stării mentale (boala Alzheimer, demența);

 • exces de greutate (oferă o sarcină crescută asupra articulațiilor și oaselor);

 • alimentație dezechilibrată (determină o deficiență a unui număr de micro și macro elemente care afectează rezistența oaselor);

 • slabiciune musculara;

 • activitate fizică scăzută (sportul moderat întărește mușchii și ligamentele care țin osul într-o poziție anatomică).

Unele medicamente, alcoolul, chimioterapia și radioterapia pot afecta, de asemenea.

Fractura colului femural la tineri este mult mai puțin frecventă. Dacă nu există malformații și patologii congenitale ale sistemului osos, femurul poate rezista la o sarcină de până la 3000 kg. Riscul de fracturi este crescut la sportivii profesionişti, alergători, luptători).

Pentru pacienții cu vârsta de peste 50 de ani, riscul de fractură de șold este calculat folosind o scală specială FRAX (Fracture Risk Assesment Tool). Dacă o persoană se încadrează într-un grup cu risc ridicat, atunci i se prescrie terapie preventivă cu calciu, vitamina D și bifosfonați (încetinește distrugerea țesutului osos). Femeilor aflate la menopauză, cu risc crescut de fracturi, li se prescrie, de asemenea, terapia hormonală pentru menopauză (estrogenii participă activ la formarea țesutului osos, îmbunătățind rezistența acestuia).

In prezent, fractura colului femural după 80 de ani nu mai este o sentință. Pacienții cu astfel de leziuni primesc întreaga gamă de tratament necesar și sunt supuși unui curs complet de reabilitare, iar traumatologii îmbunătățesc semnificativ calitatea vieții pacienților de orice vârstă, reducând riscul de complicații la zero.

In caz de fractura de sold, primul lucru pe care trebuie sa-l faci, este să chemi o ambulanță. Înainte de sosirea ambulanței, puteți ameliora simptomele victimei, facând urmatoarele lucruri:

 • așezați pacientul pe o suprafață plană și dură (dacă este posibil);

 • în niciun caz nu încercați să „aliniați” membrul dacă este îndoit;

 • în caz de durere severă, dați victimei analgezice (este important să nu exagerați).

In cât timp se vindecă o fractură a colului femural? Totul depinde de capacitățile de regenerare ale organismului, de respectarea recomandărilor medicului. Adesea, la bătrânețe, fracturile nu se vindecă deloc, deoarece capacitățile corpului s-au epuizat. Recuperarea este foarte lentă. De asemenea, o fractură neoperată a colului femural cu o mare divergență a fragmentelor osoase nu se va vindeca. În astfel de cazuri, se recomandă intervenția chirurgicală.

Dacă bănuiți o fractură de șold, adresați-vă imediat medicului dumneavoastră! Autodiagnosticarea și autotratamentul, precum și cea mai mică întârziere, pot provoca vătămări ireparabile sănătății tale!

Distribuie
post-img
Prev post

PROPRIETĂȚILE UTILE ALE BULGURULUI

Next post

TRĂSĂTURI DE CARACTER CARE POT REPREZENTA SECRETUL LONGEVITĂȚII

post-img