Clicky

Feromonii: secretul atracției sexuale sau al iluziei?

Oare mirosul uman poartă într-adevăr feromoni care acționează ca afrodisiace, atrăgând potențiali parteneri sexuali?

Ideea că feromonii pot ajuta o persoană să-și găsească un partener sexual și un partener de viață este ferm înrădăcinată în cultura populară. Unii cumpără chiar parfumuri care sunt promovate ca „poțiuni de dragoste”.

Unele dintre aceste parfumuri conțin androstenonă – cea mai puternică substanță dintre cele care sunt concepute pentru a crește dorința sexuală. După cum spun vânzătorii, crește libidoul feminin și îi face pe bărbați mai atractivi.

Potrivit reclamelor, feromonii pot face o persoană mai relaxată, pot sublinia masculinitatea sau pot ajuta la relaxare în timpul intimității sexuale.

Dar ce sunt cu adevarat feromonii?

Feromonii sunt substanțe chimice produse de animale și uneori și de plante, care sunt eliberate în mediul înconjurător pentru a comunica cu alți indivizi din aceeași specie. Aceste substanțe pot transmite informații despre starea fiziologică, comportamentul și starea de sănătate a individului, putând influența comportamentul altor membri ai grupului.

Feromonii sunt implicați într-o varietate de comportamente, cum ar fi atragerea partenerilor sexuali, marcarea teritoriului, reglarea agresivității și comunicarea stării de sănătate.

Cum funcționează feromonii?

Feromonii sunt detectați de receptorii specializați din organele olfactive ale animalelor și pot avea un impact asupra comportamentului și fiziologiei acestora. Când un individ detectează feromonii eliberati de un alt individ, ei pot influența sistemul nervos și comportamentul acestuia.

De exemplu, feromonii eliberați de o femelă în perioada de ovulatie pot atrage masculii din aceeași specie și pot induce comportamente de împerechere. La rândul lor, masculii pot elibera feromoni pentru a marca teritoriul sau pentru a-și atrage partenerele. Feromonii pot fi detectați de receptori specializați, cum ar fi celulele ciliate olfactive sau organele vomero-nazale, care se găsesc în nasul animalelor sau în alte părți ale corpului.

Tipuri de feromoni

Există o varietate de tipuri de feromoni, care sunt produsi de animale și plante pentru a comunica cu alți membri ai aceleiași specii. Feromonii pot fi clasificați în funcție de efectul lor asupra comportamentului și fiziologiei animalelor sau plantelor.

Feromoni de agregare

Acești feromoni sunt utilizați pentru a atrage indivizii din aceeași specie într-un anumit loc, cum ar fi o sursă de hrană sau un loc de adăpost. Feromonii de agregare pot fi produși de insecte, cum ar fi gândacii de bucătărie, care eliberează feromoni pentru a atrage alți membri ai grupului spre o sursă de hrană.

Feromoni de alarmă

Acești feromoni sunt eliberați de animale în cazul unor situații de pericol sau amenințare. Feromonii de alarmă pot declanșa un comportament de apărare sau de fugă în membrii grupului. De exemplu, când un grup de furnici este amenințat, furnicile eliberează feromoni de alarmă pentru a atrage restul coloniei la locul de pericol și pentru a începe un comportament de apărare.

Feromoni sexuali

Acești feromoni sunt utilizați pentru a atrage partenerii de sex opus și sunt eliberați de indivizi de ambele sexe. Feromonii sexuali pot fi detectați de receptorii specializați în organele olfactive și pot declanșa un comportament de împerechere între membrii grupului.

Feromoni de marcarea a teritoriului

Acești feromoni sunt utilizați pentru a marca teritoriul și pentru a preveni intruziunea altor membrii in zona grupului. Feromonii de marcare a teritoriului pot fi eliberați de animale, cum ar fi lupii, cainii care urinează pe anumite locuri pentru a marca teritoriul și pentru a preveni intruziunea altor lupi în teritoriul lor.

Feromoni de stres

Acești feromoni sunt eliberați de animale în situații de stres și pot fi detectați de alți membrii ai grupului. Feromonii de stres pot declanșa un comportament de apărare sau de fugă și pot influența nivelurile de cortizol din corpul animalelor.

Utilizarea comercială a feromonilor

Datorită capacității lor de a influența comportamentul animalelor, feromonii au fost utilizați în diverse aplicații comerciale. Un exemplu este utilizarea feromonilor pentru controlul dăunătorilor în agricultură. Feromonii sexuali sunt utilizați pentru a atrage insectele dăunătoare, cum ar fi molia fructelor, într-un loc unde poate fi prinsa și eliminata, reducând astfel daunele produse culturilor.

De asemenea, feromonii pot fi utilizați și în cosmetice sau parfumuri pentru a crea o atracție sexuală sau o senzație de confort. Există multe companii care comercializează parfumuri ce conțin feromoni pentru a atrage sexul opus sau pentru a crea o senzație de bine și relaxare.

Limitări și dezavantaje

Există câteva limitări și dezavantaje în utilizarea feromonilor în scopuri comerciale. În primul rând, feromonii pot fi costisitori și dificil de produs în cantități suficiente pentru a fi utilizate în diverse scopuri. De asemenea, eficacitatea lor poate fi afectată de factori cum ar fi temperatura, umiditatea și distanța de la care sunt eliberați.

În plus, feromonii pot fi detectați și utilizați nu numai de către specia-țintă, ci și de către alte specii, ceea ce poate duce la efecte nedorite și poate afecta eficacitatea lor. De exemplu, dacă feromonii sunt utilizați pentru a atrage insectele dăunătoare, este posibil ca și insectele benefice să fie atrase de aceștia, ceea ce poate avea un impact negativ asupra ecosistemului.

În concluzie, feromonii reprezintă o modalitate importantă prin care animalele comunică și influențează comportamentul celor din jur. Utilizarea lor în diverse aplicații comerciale a dus la îmbunătățirea controlului dăunătorilor în agricultură, precum și la dezvoltarea de produse cosmetice și parfumuri care conțin feromoni pentru a atrage sexul opus sau pentru a crea o senzație de confort și relaxare. Cu toate acestea, utilizarea lor în diverse scopuri comerciale trebuie să fie abordată cu precauție pentru a evita efecte nedorite asupra ecosistemului.

***

Termenul de „feromon” a fost inventat în 1959, de catre Peter Carlson și Martin Lüscher, cercetatori din München.

În același an, a fost descoperit primul feromon, bombykol. Este o substanță secretată de viermii de mătase femele (Bombyx mori) pentru a-i atrage pe masculi de la kilometri distanță. Astfel, bombycol a devenit primul feromon sexual cunoscut, un afrodisiac natural din aer.

S-a dovedit că toate formele de viață, de la microbi la șoareci, folosesc acești regulatori chimici pentru a schimba comportamentul semenilor lor.

Distribuie
post-img
Prev post

INTOXICAȚIA CU CIUPERCI

Next post

HIPERTENSIUNEA ARTERIALA, INFORMATII IMPORTANTE

post-img