Clicky

Eu ce greutate ar trebui să am?

Cu toții ne-am întrebat la un moment dat ce greutate ar trebui să avem. Sunt persoane mai norocoase, care reușesc să-și păstreze greutatea constantă mulți ani, la fel cum sunt și persoane care, cum se spune, își fac norocul cu mâna lor, și au grijă să nu depășească o anumită greutate.
Îmbrăcămintea este prima care ne avertizează că am depășit greutatea normală, cum ar fi pantalonii care nu ne mai încap sau fustele care crapă pe noi.
Dincolo de aceste semne, specialiștii ne explică cum se calculează greutatea ideală, căci pentru determinarea ei există chiar o formulă matematică, anume:
Indicele de masă corporală (IMC) = Greutatea (kg)/ Inălțimea la pătrat (m)
Dr. Anca Arămescu explică, într-o postare pe Facebook, cum se calculează concret acest indice.
Astfel, calcularea indicelui de masă corporală (IMC) la o persoană cu o greutate de 63 de kilograme şi înălţimea de 1,62 de metri se face astfel: 63/(1,62)2 = 63/(1,62 x 1.62) = 63/2,62 = 24 kg/m2.
Pentru o valoare a IMC cuprinsă între 18,5 şi 24,9 kg/m pătrat putem vorbi despre o greutate normală.
Persoanele supraponderale au un IMC cuprins între 25 şi 29,9 kg/m pătrat, iar peste 30 kg/m pătrat, vorbim despre obezitate de gradul I.
Între 35 şi 39,9 kg/m pătrat obezitatea e de gradul al II-lea şi peste 40 kg/m pătrat, obezitatea e de gradul al III-lea sau morbidă.
Totuși, spune dr. Anca Arămescu, diferitele valori ale IMC sunt doar orientative, întrucât acest indicator nu ţine seama de procentul de grăsime din corp, de distribuţia acesteia şi de corelaţia cu procentajul masei slabe.
Spre exemplu, o persoană minionă cu masa musculară dezvoltată, aşadar şi o greutate mai mare, va avea şi un IMC care depăşeşte limita de 24,9 kg/m pătrat, corespunzător statusului de normoponderal, neînsemnând că persoana în cauză are vreun risc metabolic sau cardiovascular.

Distribuie
post-img
Prev post

Remedii naturiste contra gripei

Next post

Cimbrisorul: beneficii, utilizari, contraindicatii

post-img