Clicky

ELECTROMIOGRAFIA (EMG), CE ESTE ȘI CÂND SE RECOMANDĂ ACEASTĂ PROCEDURĂ MEDICALĂ

Electromiografia (EMG) este o procedură care evaluează funcția nervilor și a mușchilor, acest examen fiind recomandat pentru diagnosticarea unor afecțiuni neuromusculare.

Electromiografia este realizată de un medic neurolog care este specializat în această procedură. 

Când este recomandată această procedură:

Electromiografia reprezintă o investigație neurofiziologică complementară examenului clinic și se recomandă în evaluarea paraliziilor de nervi periferici, neuropatii, radiculopatii și a afecțiunilor musculare.

Simptomele care indică o afecțiune a nervilor sau a mușchilor:

1.Dureri la nivelul unui membru, mână sau picior;

2.Amorțeala degetelor;

3.Senzație de arsuri sau furnicături;

4.Durere musculară, crampe sau cârcei;

5.Slăbiciune musculară;

Cum se realizează electromiografia:

Această procedură medicală are două părți, respectiv electroneurografia și miografia, dar medicul specialist poate opta numai pentru una dintre ele, în funcție de informațiile pe care deja le are despre pacient.

Electroneurografia presupune stimularea nervilor în diferite puncte. Medicul va pune pe piele, de obicei pe mână sau pe picior, mici electrozi, și va aplica un mic șoc electric în zona în care se face înregistrarea. Pacientul poate percepe ca fiind dureroasă această procedură, care se poate repeta de 3-4 ori.

Miografia, a doua parte a proceurii, constă în examinarea musculară și se efectuează prin introducerea unui ac foarte subțire în anumiți mușchi. Acul conține un electrod miscroscopic, care înregistrează activitatea fibrelor musculare.

Atenție! Deoarece există risc de sângerare, examinarea cu ac se poate face doar la pacienți care nu sunt sub tratament anticoagulant și care nu prezintă risc hemoragic semnificativ.

Examinarea EMG durează între 30-90 de minute, în funcție de patologia investigată și rezultatele obținute pe parcursul înregistrărilor.

După electromiografie, pacientul își poate relua activitatea zilnică obișnuită. Orice senzație de disconfort ar trebui să dispară în cel mult 48 de ore. În urma electromiografiei, pacientul poate avea un edem, care dispare repede și nu este dureros, sau poate avea hematoame.

Distribuie
post-img
Prev post

CE TREBUIE SĂ FACI PENTRU A AVEA ARTICULAȚII SĂNĂTOASE?

Next post

CUM SĂ DISTINGEM O DURERE DE CAP PERICULOASĂ DE UNA NEPERICULOASĂ?

post-img