Clicky

EFECTUL ASCUNS AL FAINII STIRI

Efectul ascuns si nociv al fainii asupra organismului

In perioada de post, majoritatea persoanelor cresc consumul de carbohidrati, iar alegerile alimentare se indreapta, in special catre produsele pe baza de faina: paine, covrigi, saratele, merdenele, cornulete, foietaje.

Painea clasica pe care o consumam in zilele noastre nu mai este sinonima cu paine de acum 50 de ani deoarece procesul tehnologic de procesare al bobului de grau a ajuns sa scada calitatea nutritiva a painii.

Bobul de grau nu mai contine fibra si atunci indicele glicemie este foarte mare. Asta inseamana ca, painea clasica reprezinta doar aport de calorii goale, in loc de nutrienti sanatosi de care organismul are nevoie.

Ce efecte are faina asupra organismului?

Indice glicemic crescut (din cauza lipsei fibrei din bob)
Provoaca dezechilibre la nivel de microbiota intestinala. Microbiota intestinala, in loc sa fie hranita cu probiotice si prebiotice, ajunge sa se hranesca cu zahar.
Influenteaza secretia de serotonina – hormonul fericirii, care se secreta in stomac in proportie de 90%
Faina are efect de lipici si intaritor la nivelul stomacului.
Se transforma in stomac intr-o captuseala sau un tapet care, de fapt, blocheaza absorbtia nutritentilor din mancarea pe care o consumam.

Faina insemana GLUTEN, adica LIPICI sau APRET.
Solutia nu consta neaparat in eliminarea totala a painii, ci in inlocuirea ei cu o varianta sanatosa. Nu ne “lepadam” de tot de paine, ci o inlocuim cu o paine care nu contine faina alba si, evident, are un indice glicemic scazut
Iar nutritionistii ne recomanda sa ne facem o paine in casa, inlocuind faina alba de grau cu un amestec din faina de migdale, faina de cocos, de in si tarate. Veti obtine o paine nu doar extrem de gustoasa si aromata, ci si foarte sanatoasa.

Distribuie
post-img
Prev post

Nucile, alimentul perfect pentru creier. Top 10 beneficii

Next post

VREAU SA STII!

post-img