Clicky

Efectele nocive ale antiinflamatoarelor si antipireticelor la copii

Mai mult de 70% dintre familiile cu copii pastreaza in frigider o sticluta de sirop antiinflamator sau antipiretic pentru zilele negre cand copilul poate face o febra urata.
Febra, curgerea nasului, dentitia, starea de rau – cel mai des folosit antidot este un medicament antipiretic, care de obicei are si proprietati analgezice.
Mulți părinți folosesc medicamente antiinflamatoare fără a consulta un medic. Există și medici pediatri care le recomandă pentru aproape toate afecțiunile, pentru că poate starea copilului se va îmbunătăți.
În același timp, abuzul de medicamente antipiretice și analgezice dăunează pur și simplu sănătății. Oare cati dintre parinti cunosc consecințele periculoase ale unei supradoze cu aceste medicamente si care sunt efectele adverse?
Medicamente antiinflamatoare sunt mereu la îndemânăsi ajungem sa nu le tratăm ca pe niște medicamente, ci ca pe niște aditivi pentru a ne îmbunătăți starea de bine.
Între timp, antipireticele și analgezicele, indiferent de substanța activă pe care se bazează (ibuprofenul și paracetamolul sunt cele mai populare), sunt produse farmaceutice care nu sunt indiferente față de sănătate și au efecte secundare.
Iată pe cele enumerate pe prospectul unui medicament popular pentru bebelușii de la vârsta de 3 luni:
reacții alergice, cum ar fi: erupție cutanată sau mâncărime
probleme de respirație
vânătăi și sângerări de etiologie necunoscută
disfuncție hepatică.
Deși efectele secundare în sine nu par încă deosebit de dramatice, consecințele unei supradoze da. După introducerea unei doze prea mari de medicament poate apărea:
vărsături,
dureri abdominale,
scaderea tensiunii arteriale,
transpiraţie,
somnolenţă,
comă,
depresie respiratorie
De asemenea, pot apărea leziuni hepatice ireversibile si chiar decesul. De aceea este atât de important să nu iei medicamente pe cont propriu. Mai ales în cazul unei răceli, când, pe lângă antipiretice, copiii primesc adesea și alte tratamente.
Utilizarea paracetamolului crește riscul de astm?
Un studiu publicat în American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine arată o corelație pozitivă între utilizarea paracetamolului și un risc crescut de a dezvolta astm. Oamenii de știință de la Institutul de Cercetări Medicale din Noua Zeelandă au arătat că administrarea de paracetamol o dată pe an crește riscul de a dezvolta astm cu 43%, iar administrarea lui o dată pe lună crește riscul cu până la 250%. La rândul său, pe baza studiilor efectuate de Riley Children’s Hospital din Indianapolis, s-a observat că ibuprofenul crește riscul de insuficiență renală acută atunci când este administrat copiilor deshidratați.
În același timp, s-a dovedit că prescrierea prea frecventă de antipiretice fără un motiv aparent poate prelungi cursul infecției. Temperatura crescută a corpulului stimulează sistemul imunitar să lupte împotriva virușilor și protejează împotriva suprainfectiei bacteriene, deoarece concentrația de fier și zinc în plasmă scade, ceea ce inhibă dezvoltarea bacteriilor patogene și complică foarte mult reproducerea acestora.
Se spune că febra este atunci când temperatura corpului crește peste 38°C în timpul zilei și 38,5°C seara. Și este o febră ușoară. În consecință, în măsurătorile de seară: 39°C – febră moderată, 39,5-40,5°C – febră semnificativă și o temperatură de 41°C – o afecțiune care pune viața în pericol.
Febra nu este altceva decât răspunsul imun al organismului la o infecție. Aceasta nu este o boală, ci un mecanism fiziologic de apărare. Organismul pur și simplu își mobilizează forțele pentru a lupta (împreună cu creșterea temperaturii corpului, procesele metabolice se intensifică – cu fiecare 1°C cu aproximativ 10%). În lumina acestor informații, administrarea prematură a unui medicament antipiretic mai mult va incurca organismul in lupta cu boala, decat il va ajuta.

 

Distribuie
post-img
Prev post

CUPPING SAU TRATAMENT CU VENTUZE

Next post

CUM SA DAI PARULUI VOLUM

post-img