Clicky

DURERILE DE CAP DE DIMINEAȚĂ: MOTIVELE ȘI CE AR TREBUI SĂ NE ALERTEZE?

Se intampla sa ne trezim dimineața cu o durere de cap puternică. În astfel de zile, ne bazăm pe analgezice și asteptam suferind când ne vom simți în sfârșit mai bine.

Durerile de cap pot fi cauzate de o varietate de motive, dintre care unele nu pot fi tratate doar cu o pastilă. Capul ne poate doare dacă suntem deshidratați, ceea ce uneori poate fi rezultatul consumului prea mult de alcool sau chiar a statului prea mult timp la soare, iar cei mai vinovați de durerile de cap sunt răceala, gripa sau chiar stresul.

Insa, durerea constantă dimineața nu trebuie sub nicio forma neglijata pentru ca ea poate semnala probleme grave de sănătate. Sa vedem care sunt tipurile de dureri de cap, cauzele lor, cum să le facem față și ce simptome necesită o atenție specială și sfaturi de specialitate.

Potrivit experților, există aproximativ 300 de tipuri diferite de dureri de cap. Durerea de cap dimineața începe, de obicei, între orele 4:00 și 9:00 și adesea tinde să perturbe somnul și chiar să ne trezească. Studiile au arătat că majoritatea persoanelor care suferă de dureri de cap matinale suferă și de tulburări de somn.

De ce apar durerile de cap? Există mai multe motive pentru care este posibil să aveți dureri de cap dimineața.

Tulburari de somn. Partea creierului care controlează somnul și starea de spirit controlează, de asemenea, durerea cu care te trezești. Insomnia este una dintre principalele cauze ale migrenelor matinale. Această condiție vă poate împiedica să vă odihniți suficient, ținându-vă treaz când încercați să dormi, trezindu-vă când adormiti și provocând un somn agitat. Alte probleme de somn, cum ar fi narcolepsia, somnambulismul, dormitul cu perna greșită și schimbările bruște ale tiparelor de somn, somnul excesiv sau pierderea somnului, de asemenea, pot contribui la durerile de cap.

Munca în schimburi. Studiile au arătat că durerile de cap dimineața pot fi cauzate de întreruperi ale ritmurilor circadiene atunci când ceasul biologic natural al corpului este oprit, cum ar fi din cauza muncii în schimburi. Din cauza unei nealinierii dintre ceasul natural al corpului și ora la care dormi efectiv, este posibil să nu dormi suficient, ceea ce poate provoca dureri de cap când te trezești. Acest lucru, plus alergenii din dormitor sau dormitul într-o cameră foarte rece, pot înrăutăți calitatea somnului.

Bruxismul. Mulți pacienți raportează, de asemenea, bruxism în somn (când oamenii scrâșnesc sau strâng dinții fără să știe în timp ce dorm) care, de asemenea, le perturba somnul

Sindromul picioarelor nelinistite. Este atunci când oamenii experimentează o senzație extrem de neplăcută de furnicaturi la extremitățile inferioare în timpul somnului, însoțită de o puternică dorință de a le misca pentru a-si găsi alinare, iar acest sindrom ii afectează și duce la apariția durerilor de cap.

Apneea. Durerile de cap matinale sunt, de asemenea, un semnal de avertizare al unei afecțiuni de apnee în somn de care mulți oameni nu sunt conștienți. Această face căile respiratorii să se îngusteze în timpul nopții, ducând la oprirea temporară a respirației. Apneea provoacă dureri de cap și oboseală a doua zi, precum și sforăit noaptea.

Probleme de sănătate mintală și fizică. Depresia și anxietatea sunt, de asemenea, cauze ale durerilor de cap cronice matinale, deoarece sunt împletite cu insomnia.

Medicamentele și renuntarea la ele. Durerile de cap cronice și migrenele sunt adesea cauzate de medicamente, inclusiv aspirina, și de efectele de sevraj ale calmantelor și cofeinei.

Alcoolul. Deloc surprinzător, durerile de cap sunt, de asemenea, rezultatul abuzului de alcool. În acest caz, medicamentele pentru durere, multe lichide și somnul suplimentar vor ajuta.

Cum să scapi de o durere de cap?

Comprese reci. Aplicarea unei comprese reci pe frunte poate face minuni pentru o migrenă. Cuburile de gheață învelite într-un prosop, o pungă de mazăre congelată sau chiar un duș rece pot ameliora durerea. Țineți compresa pe cap timp de 15 minute, apoi faceți o pauză de 15 minute.

Caldura. Pentru durerile de cap de tensiune, așezați o plosca cu apa calda la ceafa, dacă vă dor sinusurile, aplicați o cârpă caldă pe locul dureros. Va poate ajuta si un duș cald.

Eliberați presiunea asupra capului. Părul prea strâns poate provoca dureri de cap. Aceste dureri de cap de compresie externă pot fi cauzate și de purtarea unei șepci, bentițe sau chiar a ochelarilor de înot care sunt prea strânși. Unii oameni spun că, dacă motivul durerii de cap este presiunea, atunci eliminând-o, va veți simți instantaneu ușurati.

Reduceți lumina. Lumina strălucitoare sau pâlpâitoare poate declanșa o migrenă. Dacă sunteți predispus la migrene, închideți ferestrele cu draperii opace în timpul zilei și încercați să purtați ochelari de soare când iesiti afară. De asemenea, puteți adăuga ecrane anti-orbire la computer.

Nu mestecați prea mult. Guma de mestecat nu doar că îți da dureri de maxilar, dar îți poate da și dureri de cap. Și acest lucru poate fi nu doar din cauza gumei de mestecat. De aceea, ar fi bine sa evitați alimentele crocante și lipicioase dacă suferiți de dureri de cap și asigurați-vă că mâncați cu bucatele mici. Dacă scrâșniți din dinți noaptea, cereți-vă stomatologului să vă facă un dispozitiv de protecție pentru gură, deoarece poate reduce durerile de cap de dimineață.

Bea cafea. Cantități mici de cofeină pot ameliora adesea durerile de cap și chiar pot crește efectele analgezicelor. Cu toate acestea, prea multă cofeină poate perturba somnul și poate provoca diferite tipuri de dureri de cap. Fiti moderat.

Practicați yoga. Fie că este vorba de stretching, yoga, meditație sau relaxare musculară progresivă, trebuie sa înveți să te relaxezi atunci când ai dureri de cap si asta te va ajuta la gestionarea durerii.

Limitați-vă consumul de alcool. O treime dintre persoanele cu dureri de cap frecvente au drept cauza alcoolul.

Uneori, durerile de cap pot fi un semn al unei afecțiuni medicale mai grave, dar acest lucru este rar. Dacă suferiți obișnuit de dureri de cap și nu cunoasteti cauza, ar trebuie să vă consultați cu un medic, mai ales dacă sunt si alte simptome.

Distribuie
post-img
Prev post

CE SUNT BOLILE AUTOIMUNE

Next post

CÂT DE PERICULOASĂ ESTE PENTRU SĂNĂTATE O LOCUINȚĂ NEAERISITĂ

post-img