Clicky

Dr. Mihaela Bilic, despre Postul Crăciunului. Ce alimente să consumăm, ce greșeli să evităm

Dr. Mihaela Bilic, despre Postul Crăciunului. Ce alimente să consumăm, ce greșeli să evităm

Postul Crăciunului reprezintă o bună ocazie pentru a da posibilitatea organismului să se regenereze, să se repare și să se odihnească, prin eliminarea produselor de origine animală, spune dr. Mihaela Bilic.

Însă, avertizează medicul nutritionist, există mai multe greșeli pe care trebuie să le evităm în cele 40 de zile de post.

Iată principalele recomandări:

Fiți atenți la cantitate! Principiul de bază este să mănânci puțin, cât să supraviețuiești. Obiectivul postului este să experimentezi senzația de foame, nu să te îndopi cu produse vegetale.

Evitați consumul de produse semipreparate, ambalate și ultraprocesate! Ca să aveți beneficii pentru sănătate, preparați mâncăruri simple, pe bază de cereale, legume și leguminoase. Evitați prăjelile, produsele de patiserie, tot ce este bogat în soia și grăsimi vegetale. Gătiți ciorbe, tocănițe, ghiveci de legume și multe salate.

Atenție la excesul de dulciuri! Postul religios nu interzice zahărul, deși acesta obosește ficatul și crește colesterolul din sînge. Dulciurile de post sunt un amestec de făină, grăsime vegetală și zahăr care duce rapid la îngrășat.

Nici excesul de sare și ulei din alimentele procesate nu este benefic, solicită digestia și metabolismul. În post trebuie limitat consumul de grăsime, zilele cu dezlegare la ulei și vin sunt la fel de rare ca și zilele cu dezlegare la pește.

În ceea ce privește obiectivele care trebuie atinse în post, dr. Mihaela Bilic ne sfătuiește să consumăm cât mai multe legume, dar și să facem pauze alimentare de 5-6 ore între mese.

„Creșteți consumul de legume proaspete sau congelate, cu cat mai diferite și mai colorate, cu atât mai bine. Pigmenții vegetali sunt fitonutrienți benefici pentru sănătate. Asigurați hidratarea optimă și beți apă sub diferite forme: apă cu lămâie, ceai verde, infuzii de plante, supe și ciorbe, cafea etc.

Faceți pauze alimentare de 5-6 ore între mese, ca să-i dați organismului timp să digere și să proceseze masa anterioară. Postul înseamnă multă disciplină, este și un exercițiu psihologic, nu doar alimentar. Învățați moderația și limitați cantitatea de mâncare consumată. Dacă ții post cu adevărat, nu trebuie să te scoli sătul de la masă!”, a scris, pe Facebook, dr. Mihaela Bilic. 

Sursa: Facebook,
Dr. Mihaela Bilic

Distribuie
post-img
Prev post

WAAW! Tot ce nu ştiai despre antibiotice şi cum să tratezi corect o răceală comună

Next post

Rețetă (7- 12 luni). Morcov cu cușcuș

post-img