Clicky

DOVLEACUL, CALEAȘCA PENTRU SĂNĂTATE

DOVLEACUL, CALEAȘCA PENTRU SĂNĂTATE


Sărac în calorii și bogat în vitamine și minerale, dovleacul poate fi folosit în mâncăruri, garnituri sau deserturi.
O felie de dovleac de 200g are 80 cal, la fel ca o felie de pâine! Conține 4000 micrograme provitamina A, adică dublu rației zilnice, 450 mg potasiu, 2 mg fier și 3 g fibre. Este o sursă importantă de betacaroten, zinc, potasiu și magneziu cu efect antioxidant, anticancerigen și de scădere a tensiunii arteriale, explică medicul nutritionist Mihaela Bilic.
Magneziu este un mineral esențial în reglarea presiunii arteriale, scade riscul de accidente vasculare, calculi renali sau diabet de tip 2. Tot magneziu crește densitatea osoasă și echilibrează sistemul nervos.
Dovleacul ameliorează dispoziția prin conținutul de acid folic, vitamine din grupul B și glucide cu absorbție lentă. Preparat la cuptor cu un strop de scorțișoară satisface nevoia de dulce și poate fi un desert eficient pentru cei cu diabet sau care țin cură de slăbire. Iar conținutul mare de fibre contribuie la sațietate și la echilibrul intestinal.
Ca și morcovul, cartoful dulce sau alte cucurbitacee, dovleacul este o sursă vegetală de vitamina A. Acest pigment de culoare portocalie are impact pozitiv pe sistemul imunitar și contribuie la ameliorarea vederii. Provitamina A menține sănătatea și elasticitatea pielii, are efect antioxidant și antiinflamator care previn îmbătrânirea prematură. Puneți și un strop de ulei pe dovleac, betacarotenul se absoarbe mai bine cu grăsime.
Semințele merită și ele lăudate, conțin factori de protecție împotriva bolilor de prostată, inclusiv a cancerului! Sunt bogate în minerale, vitamina E și fitosteroli, compuși vegetali care contribuie la scăderea colesterolului din sînge. Fitosterolii din porumb, floarea-soarelui și dovleac blochează locurile de absorbție ale colesterolului din mâncare, cu rezultat pozitiv pe profilul lipidic al organismului.

Distribuie
post-img
Prev post

CELE MAI IMPORTANTE SURSE DE VITAMINĂ DIN NATURĂ

Next post

Adio, zahăr! Agavele, un excelent înlocuitor și o sursă bună de vitamine

post-img